Przepis na piernik morelowy pochodzi ze starej książki kucharskiej Mamy. To tradycyjne ciasto bożonarodzeniowe, ale robię go nie tylko na święta. Zawsze się udaje, jest aromatyczny, wilgotny i mocno miodowy z dodatkiem dżemu morelowego
Wymiary formy: 12x24 cm
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 4 łyżki miodu
- 250 g dżemu morelowego
- 3/4 szklanki cukru
- 5 jajek
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- bułka tarta + margaryna do wysmarowania blachy
- 50 g masła
- 2 łyżki mleka
- 5 łyżek cukru
- 4 łyżki kakao
- czekoladowe gwiazdki do ozdoby
Przygotowanie:
Zarumieniamy 2 łyżki cukru, dodajemy 100 ml wody, miód i gotujemy. Następnie dodajemy przyprawę do piernika i studzimy. Żółtka ucieramy z cukrem, wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i dżem oraz całość mieszamy. Potem ucierając wlewamy cienką stróżką miód. Ubijamy na sztywno pianę z białek i delikatnie wymieszamy z ciastem.
Przelewamy do dwóch blaszek wysmarowanych margaryną i bułką tartą. Piernik pieczemy około 1 godzinę w 190 st. Zimny piernik smarujemy polewą (w rondelku rozpuszczamy masło, mleko, cukier i kakao) i ozdabiamy gwiazdkami.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
Boże Narodzenie ciasta ciasto piernik piernik piernik morelowy pierniki i pierniczki przyprawa do piernika
Pyszny :-) bardzo fajny przepis :-)
OdpowiedzUsuńTakiego piernika jeszcze nie jadłam ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Pięknie upiekłaś. Ta polewa tak spływa .... i cały piernik kusi moje oczy...mniam, mniam
OdpowiedzUsuńPiękny widok surowej masy :D Najlepsze jest wylizywanie misy xD
OdpowiedzUsuńEfekt przepyszny ;P
Mniam! Pychotka! Spływająca polewa i złocisty miąższ kuszą!
OdpowiedzUsuńwspaniałości, czuję ten zapach...
OdpowiedzUsuń