Składniki:
- 1,5 kg szynki wieprzowej
- 1 duża cebula
- 4 duże ząbki czosnku
- sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, ostra papryka lub słodka, mielony kminek
- smalec lub olej do smażenia
Przygotowanie:
Ostrym nożem w mięsie robimy otwory, do których wkładamy pokrojone ząbki czosnku. Następnie szynkę nacieramy solą, przyprawami i obkładamy ją cebulą pokrojoną w krążki. Całość przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
![](https://2.bp.blogspot.com/-AYZwtTtojsU/VK1sEjXK2jI/AAAAAAAAEZI/kishJtPApUY/s200/szynka%2Bpieczona%2Bz%2Bczosnkiem%2B(3).jpg)
![](https://3.bp.blogspot.com/-ipU0fjBdG0E/VK1sFxsah2I/AAAAAAAAEZc/hwaU1DILG3g/s200/szynka%2Bpieczona%2Bz%2Bczosnkiem%2B(5).jpg)
Następnego dnia mięso podsmażamy z obu stron na rumiano i przekładamy je razem z cebulą do brytfanki lub naczynia żaroodpornego. Szynkę podlewamy tłuszczem ze smażenia oraz odrobiną wody. Pieczemy w piekarniku, pod przykryciem ok. 1,5 godz. w temp. 170 st. Często pieczeń polewamy powstałym sosem. Pod koniec duszenia, mięso odkrywamy i zwiększamy temp. do 190 st., aby się mocniej zarumieniło. Podajemy na ciepło do obiadu, albo na zimno do kanapek.
![](https://3.bp.blogspot.com/-l6Kfcxgtxxg/VK1sFdF7hLI/AAAAAAAAEZY/204JMBcSAm4/s200/szynka%2Bpieczona%2Bz%2Bczosnkiem%2B(4).jpg)
![](https://2.bp.blogspot.com/-NYqeRaKm3Lg/VK1sGp5yg6I/AAAAAAAAEZo/MnZ6GzZVxk4/s200/szynka%2Bpieczona%2Bz%2Bczosnkiem%2B(6).jpg)
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
domowa wędlina obiad szynka szynka pieczona szynka pieczona z czosnkiem szynka wieprzowa
O tak Gabrysiu piękna szyneczka. :)
OdpowiedzUsuńNa kanapeczki taka najlepsza :-) pycha :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam domowe wędliny! Szynkę pieczoną, czy schab ze śliwką Pycha! :-)
OdpowiedzUsuńtaka szyneczka już mnie kupiłaś :) <3
OdpowiedzUsuńTaka szyneczka to smak dzieciństwa ;)
OdpowiedzUsuńChyba każdy kocha taką szynkę! :)
OdpowiedzUsuńTaka domowa jest najpyszniejsza :) pozdrawiam <3
OdpowiedzUsuńWspaniały kawałek mięsa... To co lubię najbardziej :)
OdpowiedzUsuńTaka wędlinka do chlebka to niebo w gębie :-)
OdpowiedzUsuńCo zrobić żeby po upieczeniu się nie kruszyła i dała się pokroić na ładne plastry bo mam z tym problem.
OdpowiedzUsuńszynkę kroimy na zimno, gdy zastygnie, świeża zawsze będzie się źle kroić, pozdrawiam!
UsuńDomowe mięska i wędlinki są najlepsze....polecam.
OdpowiedzUsuńAleż pięknie to wszystko wygląda na zdjęciach. Z pewnością też jest smaczne. Będę musiała trochę takich wyrobów przygotować na święta. Oczywiście nie obędzie się też bez produktów z oferty Karol-Zakłady Mięsne. Mają naprawdę wspaniały wybór wędlin.
OdpowiedzUsuńPrzepysznaaaa😋...dziś piekłam..do tego ciemne kluski i kapusta kiszona duszona👍👍 W mojej wersji zrobiłam bez listka laur.i ziela ang. Pychota...
OdpowiedzUsuń