• Kategorie
  • Ciasta i desery
  • Obiady
  • Sałatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Nalewki
  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie

Obżarciuch

  • Strona główna
  • O blogu
  • Kategorie
Menu

Szynka pieczona z czosnkiem



Pyszna, soczysta i aromatyczna szynka, która zadowoli niejedno podniebienie

Składniki:

  • 1,5 kg szynki wieprzowej 
  • 1 duża cebula 
  • 4 duże ząbki czosnku 
  • sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, ostra papryka lub słodka, mielony kminek 
  • smalec lub olej do smażenia 



Przygotowanie:

Ostrym nożem w mięsie robimy otwory, do których wkładamy pokrojone ząbki czosnku. Następnie szynkę nacieramy solą, przyprawami i obkładamy ją cebulą pokrojoną w krążki. Całość przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Następnego dnia mięso podsmażamy z obu stron na rumiano i przekładamy je razem z cebulą do brytfanki lub naczynia żaroodpornego. 

  

Szynkę podlewamy tłuszczem ze smażenia oraz odrobiną wody. Pieczemy w piekarniku, pod przykryciem ok. 1,5 godz. w temp. 170 st. Często pieczeń polewamy powstałym sosem. Pod koniec duszenia, mięso odkrywamy i zwiększamy temp. do 190 st., aby się mocniej zarumieniło. Podajemy na ciepło do obiadu, albo na zimno do kanapek.

Smacznego!



Obżarciuch
11 Comments
domowa wędlina, mięsne, przekąski, szynka, szynka pieczona, szynka pieczona z czosnkiem, szynka wieprzowa
środa, 7 stycznia 2015
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
  • Udostępnij
    Zapisz
domowa wędlina mięsne przekąski szynka szynka pieczona szynka pieczona z czosnkiem szynka wieprzowa Szynka pieczona z czosnkiem

Polecane przepisy

11 komentarzy:

  1. Dieta moja pasja.7 stycznia 2015 18:50

    O tak Gabrysiu piękna szyneczka. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  2. Marzena Szkodzińska7 stycznia 2015 19:46

    Na kanapeczki taka najlepsza :-) pycha :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  3. Anna Okońska7 stycznia 2015 20:09

    Uwielbiam domowe wędliny! Szynkę pieczoną, czy schab ze śliwką Pycha! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  4. na gazie7 stycznia 2015 23:22

    taka szyneczka już mnie kupiłaś :) <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  5. Angelika_Monika Candy Pandas8 stycznia 2015 11:54

    Taka szyneczka to smak dzieciństwa ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  6. Szefowa w swojej kuchni ;-)8 stycznia 2015 13:25

    Chyba każdy kocha taką szynkę! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  7. Olka8 stycznia 2015 18:00

    Taka domowa jest najpyszniejsza :) pozdrawiam <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  8. Agata Broncel8 stycznia 2015 21:39

    Wspaniały kawałek mięsa... To co lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  9. Kasiawa31 marca 2015 19:43

    Taka wędlinka do chlebka to niebo w gębie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  10. Anna Sowa4 grudnia 2015 12:19

    Co zrobić żeby po upieczeniu się nie kruszyła i dała się pokroić na ładne plastry bo mam z tym problem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec4 grudnia 2015 17:47

      szynkę kroimy na zimno, gdy zastygnie, świeża zawsze będzie się źle kroić, pozdrawiam!

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
Dodaj komentarz
Wczytaj więcej...

Obsługiwane przez usługę Blogger.

Popularne przepisy

  • thumbnails
    Śledzie na cztery sposoby
  • thumbnails
    Pierniczki miękkie od razu po upieczeniu
  • thumbnails
    Stary przepis Babci na makowiec
  • thumbnails
    Chałwowiec bez pieczenia
  • thumbnails
    Paszteciki z przepisu Babci
  • thumbnails
    Kotlety pieczarkowe Teściowej

Copyright © 2013-2019 Obżarciuch . Idntheme Blogger . Wspierają Nas

Durszlak.pl Baza przepisów kulinarnych Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów rondel Top Blogi zBLOGowani.pl Najlepsze Blogi FlyB - Kulinaria