Pyszna, soczysta i aromatyczna szynka, która zadowoli niejedno podniebienie
Składniki:
- 1,5 kg szynki wieprzowej
- 1 duża cebula
- 4 duże ząbki czosnku
- sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, ostra papryka lub słodka, mielony kminek
- smalec lub olej do smażenia
Przygotowanie:
Ostrym nożem w mięsie robimy otwory, do których wkładamy pokrojone ząbki czosnku. Następnie szynkę nacieramy solą, przyprawami i obkładamy ją cebulą pokrojoną w krążki. Całość przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Następnego dnia mięso podsmażamy z obu stron na rumiano i przekładamy je razem z cebulą do brytfanki lub naczynia żaroodpornego.
Szynkę podlewamy tłuszczem ze smażenia oraz odrobiną wody. Pieczemy w piekarniku, pod przykryciem ok. 1,5 godz. w temp. 170 st. Często pieczeń polewamy powstałym sosem. Pod koniec duszenia, mięso odkrywamy i zwiększamy temp. do 190 st., aby się mocniej zarumieniło. Podajemy na ciepło do obiadu, albo na zimno do kanapek.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!