Składniki:
- 1,5 kg szynki wieprzowej
- 1 duża cebula
- 4 duże ząbki czosnku
- sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, ostra papryka lub słodka, mielony kminek
- smalec lub olej do smażenia
Przygotowanie:
Ostrym nożem w mięsie robimy otwory, do których wkładamy pokrojone ząbki czosnku. Następnie szynkę nacieramy solą, przyprawami i obkładamy ją cebulą pokrojoną w krążki. Całość przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
.jpg)
.jpg)
Następnego dnia mięso podsmażamy z obu stron na rumiano i przekładamy je razem z cebulą do brytfanki lub naczynia żaroodpornego. Szynkę podlewamy tłuszczem ze smażenia oraz odrobiną wody. Pieczemy w piekarniku, pod przykryciem ok. 1,5 godz. w temp. 170 st. Często pieczeń polewamy powstałym sosem. Pod koniec duszenia, mięso odkrywamy i zwiększamy temp. do 190 st., aby się mocniej zarumieniło. Podajemy na ciepło do obiadu, albo na zimno do kanapek.
.jpg)
.jpg)
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
domowa wędlina obiad szynka szynka pieczona szynka pieczona z czosnkiem szynka wieprzowa
O tak Gabrysiu piękna szyneczka. :)
OdpowiedzUsuńNa kanapeczki taka najlepsza :-) pycha :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam domowe wędliny! Szynkę pieczoną, czy schab ze śliwką Pycha! :-)
OdpowiedzUsuńtaka szyneczka już mnie kupiłaś :) <3
OdpowiedzUsuńTaka szyneczka to smak dzieciństwa ;)
OdpowiedzUsuńChyba każdy kocha taką szynkę! :)
OdpowiedzUsuńTaka domowa jest najpyszniejsza :) pozdrawiam <3
OdpowiedzUsuńWspaniały kawałek mięsa... To co lubię najbardziej :)
OdpowiedzUsuńTaka wędlinka do chlebka to niebo w gębie :-)
OdpowiedzUsuńCo zrobić żeby po upieczeniu się nie kruszyła i dała się pokroić na ładne plastry bo mam z tym problem.
OdpowiedzUsuńszynkę kroimy na zimno, gdy zastygnie, świeża zawsze będzie się źle kroić, pozdrawiam!
Usuń