Słoneczne i pyszne w smaku ciasto drożdżowe z dodatkiem dyni
Wymiary formy: 24x28 cm
Składniki:
- 3 3/4 szklanki mąki
- 1/2 kg obranej i oczyszczonej dyni (u mnie hokkaido)
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mleka
- 3 jaja
- 5 łyżek oleju
- 1 cukier waniliowy
- 10 g drożdży
- szczypta soli
Przygotowanie:
W letnim mleku rozpuszczamy drożdże, łyżkę cukru i dwie łyżki mąki. Zaczyn pozostawiamy do wyrośnięcia. W międzyczasie dynię ścieramy na tartce o grubych oczkach. Do zaczynu dodajemy makę, sól, cukier, cukier waniliowy, jaja, olej i startą dynię. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Blachę wykładamy papierem do pieczenia oraz przekładamy ciasto.
Ponownie zostawiamy do podrośnięcia. Gdy ciasto podrośnie pieczemy w temp. 170 st. przez około 50 min.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!