• Kategorie
  • Ciasta i desery
  • Obiady
  • Sałatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Nalewki
  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie

Obżarciuch

  • Strona główna
  • O blogu
  • Kategorie
Menu

Ciasto drożdżowe z dynią



Słoneczne i pyszne w smaku ciasto drożdżowe z dodatkiem dyni

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

  • 3 3/4 szklanki mąki 
  • 1/2 kg obranej i oczyszczonej dyni (u mnie hokkaido) 
  • 1 szklanka cukru 
  • 1 szklanka mleka 
  • 3 jaja 
  • 5 łyżek oleju 
  • 1 cukier waniliowy 
  • 10 g drożdży 
  • szczypta soli 



Przygotowanie:

W letnim mleku rozpuszczamy drożdże, łyżkę cukru i dwie łyżki mąki. Zaczyn pozostawiamy do wyrośnięcia. W międzyczasie dynię ścieramy na tartce o grubych oczkach. Do zaczynu dodajemy makę, sól, cukier, cukier waniliowy, jaja, olej i startą dynię. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Blachę wykładamy papierem do pieczenia oraz przekładamy ciasto.


Ponownie zostawiamy do podrośnięcia. Gdy ciasto podrośnie pieczemy w temp. 170 st. przez około 50 min.

Smacznego!



Obżarciuch
19 Comments
ciasta, ciasto z dyni, drożdżowe ciasto z dynią, dynia, dynia hokkaido
piątek, 18 września 2015
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
  • Udostępnij
    Zapisz
ciasta ciasto z dyni drożdżowe ciasto z dynią dynia dynia hokkaido Ciasto drożdżowe z dynią

Polecane przepisy

19 komentarzy:

  1. Olga Pi18 września 2015 13:05

    Super pomysł! Chyba też takie upiekę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  2. Łycha Smaków, Kosmołycha18 września 2015 17:53

    Piękny kolor nadała dynia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  3. Ania - Kto ugości moich gości?18 września 2015 18:17

    Takiego jeszcze nie jadłam, wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  4. Maja Wierzbicka18 września 2015 21:58

    piękny kolor:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  5. Elżbieta Dziurkowska19 września 2015 19:12

    Cudowny, jesienny kolor. Bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  6. Angelika Klim19 września 2015 23:33

    Ciekawe połączenie ciasta drożdżowego z dynią, jeszcze takiego nie próbowałam ;).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  7. Lena20 września 2015 07:01

    Takiego ciasta nie jadłam, piękny kolor:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  8. Julianna Bednarczuk20 września 2015 09:30

    piękne, złote ciasto! dynie królują jesienią;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  9. Joanna Ł20 września 2015 11:36

    Wygląda cudownie i ten kolorek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  10. Renata Walczak20 września 2015 12:42

    pięknie wyszło!
    a do tego ten cudny kolor:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  11. Halina krosny20 września 2015 15:37

    super ....jutro będę piec......

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  12. kociołek-pyszności20 września 2015 17:49

    Drożdżowego z dynią jeszcze nie jadłam, super ciasto.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  13. Angelika i Monika Candy Pandas20 września 2015 19:16

    U nas też drożdżowe bułeczki z dynią :) Dynia podobnie jak cukinia jest uniwersalnym warzywem o pięknym kolorze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  14. Moja pasja smaku20 września 2015 20:40

    Wspaniale wygląda, ma cudowny kolorek :) Tak się zastanawiałam czy mamy już dobre dynie ale z tego, co widzę to tak i trzeba korzystać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  15. smak uczucie21 września 2015 09:13

    Takiego nie próbowałam , ale musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  16. Anonimowy6 listopada 2016 21:52

    w moim wykonaniu - kompletna porażka. Ciasto było bardzo rzadkie, a po upieczeniu zrobił się całkowity zakalec - do wyrzucenia. Nie wiem, może powinnam je wyrabiać dodając mąkę do uzyskania konsystencji standardowego ciasta drożdżowego (tzn do takiej aby dało się gnieść)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec7 listopada 2016 17:40

      w tym przepisie ciasto wychodzi dość luźnie, ale nie rzadkie i nie jest takie, że można z niego formować :) Może miałaś dynię bardziej soczystą i dlatego ciasto wyszło rzadkie, a co za tym idzie - wyszedł zakalec :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  17. asia33414 października 2017 20:44

    W podanych składnikach napisane jest 10g drożdży. Rozumiem że to 1/10 całej kostki, która ma 100g ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec14 października 2017 21:02

      tak dokładnie :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
Dodaj komentarz
Wczytaj więcej...

Obsługiwane przez usługę Blogger.

Popularne przepisy

  • thumbnails
    Śledzie na cztery sposoby
  • thumbnails
    Pierniczki miękkie od razu po upieczeniu
  • thumbnails
    Kotlety pieczarkowe Teściowej
  • thumbnails
    Ciasto Magia Świąt
  • thumbnails
    Ciasto Bałwanek
  • thumbnails
    Ciasto Ekler

Copyright © 2013-2019 Obżarciuch . Idntheme Blogger . Wspierają Nas

Durszlak.pl Baza przepisów kulinarnych Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów rondel Top Blogi zBLOGowani.pl Najlepsze Blogi FlyB - Kulinaria