Klopsiki w pomidorach z makaronem

Kuleczki z mięsa mielonego, zapieczone w sosie pomidorowym i podane z makaronem to idealny pomysł na smaczne danie obiadowe

Składniki:

klopsiki:
  • 300 g mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 1 mała cebula
  • majeranek
  • papryka wędzona
  • sól i pieprz


sos:
  • 390 g pomidorów krojonych z oliwą i czosnkiem
  • 1/2 szklanki wody
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
dodatkowo:
  • makaron tagliatelle
  • mąka do obtaczania klopsików
  • olej



Przygotowanie:

Cebulę drobno kroimy i podsmażamy. Do miski przekładamy mięso mielone, podsmażoną cebulę, wbijamy jajko, wsypujemy majeranek, paprykę wędzoną, sól i pieprz. Całość mieszamy. 



Z mięsa formujemy małe kuleczki i obtaczamy je w mące. Klopsiki obsmażamy na rozgrzanej patelni z odrobina oleju.



Klopsiki przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy sosem przygotowanym z wymieszanych pomidorów krojonych z wodą oraz wrzucamy 2 ziela angielskie i liść laurowy. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około 20 - 30 min.

 


W międzyczasie makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. Makaron podajemy polany klopsikami z sosem pomidorowym.

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

8 komentarzy:

  1. Świetny klopsiki, obiadek pierwsza klasa.

    OdpowiedzUsuń
  2. wpraszam się na degustację

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy ktoś tu powiedział klopsiki? Ślinka cieknie :) Dawno nie jadłam i naprawdę miałabym na nie ochotę :) Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. musze skosztować te ich produkty

    OdpowiedzUsuń
  5. apetyczne te klopsiki, a paczuszka jeszcze lepsza

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale pyszne danie. Jak ja dawno nie jadłam klopsików, muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń