Ruskie kotlety

Kotlety ruskie to znakomita alternatywa dla tradycyjnych pierogów ruskich i super pomysł na bezmięsny obiad

Składniki:
  • około 2 kg ziemniaków
  • 500 g sera białego
  • 2 jajka
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta
  • olej do smażenia



Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości i studzimy. Ziemniaki dusimy lub przeciskamy przez praskę. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy. Do zimnych ziemniaków dodajemy ser biały, cebulę, jajka i mieszamy. Masę ziemniaczaną doprawiamy solą i pieprzem.



Formujemy kotlety, obtaczamy bułce tartej oraz smażymy na rumiano. Kotlety ruskie podajemy same lub z ulubionym sosem i surówką.


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

55 komentarzy:

  1. Kotlety wchłoneły olej i sie rozpadły

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli ziemniaki były zimne to nie możliwe, że się rozpadały. Chyba że zostały użyte mało mączyste ziemniaki, a kotlety smażone były w ogromnej ilości oleju.

      Usuń
    2. Rowniez po wlozeniu na patelnie całkiem sie rozpadły...

      Usuń
    3. Tak trudno teraz znaleźć dobre ziemniaki mączyste :(. Kiedyś były Irysy i Irga ale ostatnio te odmiany są mocno rdzawe (brązowe brzydkie plamy w środku) i nie nadają się do jedzenia. Przerzuciłam się na Katanię jednak ona jest wodnista. Może można dodać trochę mąki ziemniaczanej aby nieco osuszyć ziemniaki? Pozdrawiam.

      Usuń
    4. Dobry mączysty ziemniak to Tajfun, używam od kilku lat ale też trzeba sprawdzić od kilku plantatorów, bo są różnej jakości.

      Usuń
    5. Jakby autor przepisu kazał obtoczyć kotlety nie q samej bułce a w jajku i w bułce to by tego nie było. Ja tak zdobilam i mam ładne kotlety

      Usuń
    6. Autor obtacza w samej bułce to też tak napisał

      Usuń
    7. Jeśli ziemniaki są mało mączyste, warto dodać trochę maki ziemniaczanej i smażyć na dobrze rozgrzanym oleju.

      Usuń
  2. Ja może z chęcią powiedziałbym coś na ten temat ale nie wiem bo nie próbowałem

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie smaki :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. wyszły przepyszne, cała rodzinka była zachwycona, będą częściej gościć na naszym stole

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jaki twaróg, półtłusty?

      Usuń
    2. Może być półtłusty albo tłusty, według upodobań 😁

      Usuń
  5. Super przepis

    OdpowiedzUsuń
  6. Bialy ser to znaczy jaki???

    OdpowiedzUsuń
  7. Smaczne były. Niestety nie były tak ładne jak na zdjęciach, bo na patelni zaczęły się rozpadać.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ziemniaki muszą być zimne i wyjdą, bo są bardzo proste do zrobienia

      Usuń
    2. U mnie ziemniaki były zimne a i tak 1 patelnia to katastrofa. Następne były odrobinę lepsze ale nie idealne. Raczej drugi raz już nie zrobię ich.

      Usuń
  8. Niestety , nie mogę polecić , też mi się rozpadły . Może autor przepisu coś zasugeruje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Drogi Anonimowy ziemniaki muszą być zimne (mogą być z poprzedniego dnia) najlepiej odmiany z ziemniaków mączystych. Należy użyć ser biały twaróg, nie jakiś zamienniki z wiaderka czy śmietankowe. Jeżeli ziemniaki są "wodniste" to można opcjonalnie dosypać 1-2 łyżki mąki. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni w niewielkiej ilości oleju. Nie przewracamy co chwilę, tylko smażymy z jednaj strony do zarumienienia, a później z drugiej. Robię te kotlety od lat i jeszcze nie przydarzyło mi się, że się rozwalały. Widać przed smażeniem po wymieszaniu czy masa ziemniaczana jest zwarta.

      Usuń
    2. Ooo właśnie o mące wcześniej napisałam :). Myślałam o ziemniaczanej ale chyba pszenna będzie lepsza. Kotlety nie będą takie gumowata :D. Dziękuję za przepis. :)

      Usuń
    3. Ja wpadłam na pomysł żeby następnym razem nie dawać jaja tylko w nim obtoczyć przed bułką bo też mi się teraz rozpadły

      Usuń
  9. Podala bym te kotleciki z sosem grzybowym i surowka z ogorka kiszonego lub z surowka z kapusty kiszonen

    OdpowiedzUsuń
  10. Pychota! Ser najlepiej tłusty lub pół tłusty .

    OdpowiedzUsuń
  11. Kotlety wyszły znakomite, wszyscy byli zachwyceni. Będę częściej wracać do tego przepisu. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja mam przepis w którym trzeba dodać 2-3 łyżki mąki Wtedy są zwarte i nie rozpadsja się.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to dużo zależy od użytej odmiany ziemniaków :)

      Usuń
  13. Zamiast sera bialego mozna dodac platki owsiane, wczesniej zalane gotujaca woda. Nawet nie musza byc jajka i cebula. Kotlety wyjda napewno. Smacznego

    OdpowiedzUsuń
  14. będę jutro próbowała zrobić ,może wyjdą...

    OdpowiedzUsuń
  15. Co polecacie jako dodatek? Frytki? Ziemniaki? Puree? Ryż? I z jaka sałatka najpyszniej zajadać? Ja pewnie najlepiej bym to śmietaną polala 😉😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej do tego sos pieczarkowy lub śmietaną i jakaś lekka sałatka np. z sałaty z sosem winegret. Ja bym już tu nie dodawała frytek, ryżu bo kotlety są syte 😁

      Usuń
    2. Powaznie do kotletów ziemniaczanych chcesz dodać frytki, ziemniaki lub puree ??!?? Hahahahaha

      Usuń
    3. Oj znam Ci ją osoby które do pierogów ruskich zajadają frytki..
      Kwestia jak kto lubi. O gustach się nie decyduje więc jak ktoś chce możepodac z frytkami ;)

      Usuń
  16. Czy można je upiec zamiast smażyć ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie piekłam, ale możesz spróbować na papierze do pieczenia i w około 200 st. :)

      Usuń
  17. Czy mogę użyć zmiksowany serek woejski, bo niestety ciężko znaleźć mi twaróg??

    OdpowiedzUsuń
  18. Witam za pierwszym razem się rozpadły na patelni, natomiast za drugim razem dodałam 3łyzki mąki przennej i wyszły perfekcyjne.Podałam z sosem z maślakow. Pychota. POLECAM .

    OdpowiedzUsuń
  19. Mi się niestety też rozpadły mimo dodania 2 łyżek mąki. Druga połowę zamiast usmażyć spróbuje upiec może nie rozpadną sie

    OdpowiedzUsuń
  20. Popieram bez mąki wszystko wyrzuciłam robiłam z połowy porcji i dodałam koło 4lyzek mąki i dopiero dały się przewrócić i były ok

    OdpowiedzUsuń
  21. Moje tez sie rozpadaly ale druga porcje optoczylam najpierw w jaki a potem w bulce tartej i wyszly ladne ��

    OdpowiedzUsuń
  22. Ja smażę najpierw jeden placek, jak się rozpada do ciasta dodaje mąki ziemniaczane i po sprawie, kotlety jak malowane

    OdpowiedzUsuń
  23. ważne aby zachować proporcje , ja fanka białego sera dodałam go więcej (pół na pół z ziemniaka,i też zaczęly robic sie płynne w czasie smażenia ale dodałam ziemniaki i już było ok :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Jeden z najgorszych przepisów jakie próbowałem. Wszystko wg przepisu plus ulepszenia z komentarzy a i tak nie wyszło...Szkoda bo brzmi smacznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie przejmuj się. Ja zajmuję się gotowaniem od ponad 30 lat. I też mi nie wyszły jak na zdjęciach. Dodaj trochę mąki pszennej. Będą lepsze.

      Usuń
  25. Robiłam je 🤮🤮🤮🤮rozpadaly się i ser z nich wpływający palił się na patelni, jeden z gorszych przepisów!!!!dla mnie wielkie g.....🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮

    OdpowiedzUsuń
  26. ja wybrałem chiny bo mają 15% premii

    OdpowiedzUsuń
  27. Robiłam drugi raz i też się rozpadły, zrobiła się przypieczona paćka na patelni, ale spróbuję jeszcze raz z normalną panierką, tzn. z jajkiem.

    OdpowiedzUsuń
  28. Dziś robiłam był pyszne i udane pozdrawiam❤️❤️❤️

    OdpowiedzUsuń