Cannelloni z mięsem mielonym



Makaron cannelloni nadziany mięsem mielonym i zapieczony w dużej ilości sosu pomidorowego znakomicie sprawdzi się na obiad

Ilość: 12 sztuk

Składniki:

farsz:
  • około 400 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • majeranek
  • sól i pieprz
sos:
  • 1 puszka pomidorów całych
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 3/4 szklanki wody
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
dodatkowo:
  • 12 sztuk makaronu cannelloni od Lubella
  • masło do nasmarowania naczynia




Przygotowanie:

Na patelni podsmażamy jedną cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Do miski wkładamy mięso mielone, przestygniętą cebulę, wbijamy jajko i wsypujemy majeranek oraz solimy i pieprzymy do smaku. Całość dobrze wyrabiamy. Rurki makaronowe nadziewamy przygotowanym farszem i układamy je w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem.


W międzyczasie drugą cebulę kroimy w kostkę, a czosnek w plasterki i podsmażamy. W wysokim naczyniu blendujemy pomidory z puszki z koncentratem, wodą i podsmażoną cebulą z czosnkiem. Sos wylewamy na rurki makaronowe (powinien być całe przykryte sosem). Tak przygotowane cannelloni pieczemy w 180 st. przez 25 min., a następnie 20 min. pieczemy bez przykrycia.


Smacznego!


W domowej kuchni do przygotowania potraw idealne są produkty wysokiej jakości. Właśnie takie otrzymałam od firmy Lubella, która oferuje szeroki wybór makaronów i wyrobów zbożowych takich jak mąki, kasze, paluszki i płatki śniadaniowe. Makarony Lubella są odpowiednio twarde, sprężyste i nie sklejają się. Wśród nich dostępna jest nie tylko ich klasyczna wersja, ale też makaron Pełne Ziarno i makaron Jajeczny. Znajdziecie też mąki, których duży wybór sprawi, że zawsze, dobierzecie odpowiednią do danego dania, a różne warianty kasz, idealnie sprawdzą się jako dodatek do potraw. Często sięgam po produkty firmy Lubella. Jestem zadowolona z ich jakości i smaku.

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

14 komentarzy:

  1. takie jakby spaghetti w ładniejszym wydaniu

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie wspaniałe danie :) Chcę dziś mieć taki obiadek, koniecznie :) Pyszności same. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mam zamiar robić od dawna, całe danie wygląda bardzo smacznie

    OdpowiedzUsuń
  4. Nadziewamy ugotowane cannelloni czy nie.?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cannelloni nadziewamy surowe :)

      Usuń
    2. dzięki, pytam bo często w przepisach jest , że ugotować, i niestety nie bardzo to wychodziło.

      Usuń
  5. muszę dorwać taki makaronik i do dzieła

    OdpowiedzUsuń
  6. też robiłam jakiś czas temu - pycha! :)

    OdpowiedzUsuń