• Kategorie
  • Ciasta i desery
  • Obiady
  • Sałatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Nalewki
  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie

Obżarciuch

  • Strona główna
  • O blogu
  • Kategorie
Menu

Zakonnica

Przepyszny biszkopt z bitą śmietaną, nasączony czekoladowo-alkoholowym ponczem i polany gorzką czekoladą. Wyśmienite i efektowne ciasto na każdą okazję

Wymiary formy: 22x33 cm

Składniki:

biszkopt:
  • 7 jajek 
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki octu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
poncz:
  • 50 g masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1/2 szklanki wody
  • 4 kieliszki czystej wódki lub nalewki ( około 80 g, można dać mniej)
krem:
  • 1 l śmietany 30%
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżeczki czubate żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej, przegotowanej wody
polewa:
  • 1 gorzka czekolada
  • 1 łyżka masła
  • 7 łyżek mleka 
dodatkowo:
  • wiórki kokosowe



Przygotowanie:


Jajka miksujemy z cukrem, aż się rozpuści. Powoli dodajemy ocet, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko mieszamy na małych obrotach. Powstałe ciasto wlewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 175 st. przez 30 min. (do suchego patyczka). Po upieczeniu, w gorącym biszkopcie robimy dziurki trzonkiem drewnianej łyżki do połowy wysokości ciasta, w odstępach około 3 cm.



Następnie przygotowujemy poncz. Wszystkie składniki zagotowujemy w garnku, studzimy i wlewamy do wcześniej zrobionych dziurek w biszkopcie (najlepiej przez lejek, około 3 łyżeczki do każdej dziurki). W międzyczasie żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i pozostawiamy do wystudzenia. Potem śmietanę ubijamy z cukrem i powoli wlewamy żelatynę. Mieszamy na wolnych obrotach, aż składniki się połączą. Powstały krem wykładamy na schłodzony biszkopt. Na koniec robimy polewę. Wszystkie składniki rozpuszczamy w rondlu na małym ogniu. Po ostygnięciu polewamy nią śmietanowy krem i posypujemy wiórkami kokosowymi. Powstałe ciasto wkładamy do lodówki.


Smacznego!



Obżarciuch
9 Comments
ciasta, ciasto pingwin, ciasto zakonnica, pingwin, zakonnica
środa, 4 stycznia 2017
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
  • Udostępnij
    Zapisz
ciasta ciasto pingwin ciasto zakonnica pingwin zakonnica Zakonnica

Polecane przepisy

9 komentarzy:

  1. Anna S.4 stycznia 2017 18:02

    Robię bardzo podobne. :-) Jest przepyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  2. Izaa4 stycznia 2017 18:04

    fajna nazwa i pyszne ciasto

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  3. Ervisha4 stycznia 2017 18:31

    Nigdy nie słyszałam o tym cieście - wyglada świetnie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  4. Megly4 stycznia 2017 18:44

    Skoro znam ciasto "Cycki Murzynki" i "Uśmiech teściowej" to i "Zakonnica" mnie nie zdziwi :) Fajna propozycja i... nazwa ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  5. Lady Laura4 stycznia 2017 20:35

    Pyszne,a nazwa -dziwna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  6. megii0134 stycznia 2017 21:15

    Oj dawno nie piekłam. Ładnie Ci wyszła) )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  7. Aga M5 stycznia 2017 11:31

    o tego ciacha nie znałam, znów inspirujesz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  8. Marzena Szkodzińska12 stycznia 2017 14:12

    Bardzo fajne ciasto :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  9. Unknown20 sierpnia 2019 08:01

    Wygląda pysznie dawno nie piekłam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
Dodaj komentarz
Wczytaj więcej...

Obsługiwane przez usługę Blogger.

Popularne przepisy

  • thumbnails
    Krokiety nowoczesnej Babci
  • thumbnails
    Farszynki Babci
  • thumbnails
    Sałatka HIT imprezy
  • thumbnails
    Ruskie kluski
  • thumbnails
    Ciasto Magia Świąt
  • thumbnails
    Pani Walewska

Copyright © 2013-2019 Obżarciuch . Idntheme Blogger . Wspierają Nas

Durszlak.pl Baza przepisów kulinarnych Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów rondel Top Blogi zBLOGowani.pl Najlepsze Blogi FlyB - Kulinaria