Ciasto kokosowo - agrestowe

Kakaowe kruche ciasto z kokosową warstwą i agrestem, nie za słodkie i lekko kwaskowate od owoców ciasto

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

kruche ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 200 g masła
  • 5 żółtek
  • 1 łyżka serka waniliowego
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 budyń czekoladowy
  • 1 1/2 łyżeczki sody
warstwa kokosowa:
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 6 łyżek serka waniliowego
dodatkowo:
  • agrest


Przygotowanie:

Mąkę siekamy z masłem, żółtkami, serkiem waniliowym, cukrem pudrem, kakao, budyniem czekoladowym i sodą. Szybko wyrabiamy ciasto i dzielimy na dwie części (2/3 ciasta i 1/3 ciasta).



Większą część rozwałkowujemy na spodzie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, a drugą wkładamy do zamrażarki. Następnie agrest obieramy z szypułek, myjemy i osuszamy.



Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo wsypujemy cukier, potem mąkę ziemniaczaną i budyń. Dodajemy wiórka kokosowe i serek waniliowy oraz miksujemy do połączenia składników. Masę kokosową wylewamy na przygotowane ciasto. Układamy na niej agrest.



Na wierzch ścieramy drugą wyjętą z lodówki połowę ciasta. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około 50 min.


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

9 komentarzy:

  1. Wygląda niesamowicie apetycznie :) Jak dla mnie idealne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pięknie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  3. znam to ciasto jest świetne z każdymi owocami, choć z agrestem to jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. zrobiłam, bardzo, ale to bardzo smaczne

    OdpowiedzUsuń
  5. chciałabym spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto prezentuje się niezwykle apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. A można z mrożonym agrestem? I czy rozmrozić czy nie?

    OdpowiedzUsuń