Bardzo prosty babciny przepis na jabłecznik na kruchym cieście. Ciasto zawsze się udaje i każdemu smakuje
Wymiary formy: 24x28 cm
Składniki:
kruche ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 100 g masła
- 4 żółtka
- 1 łyżka śmietany
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo:
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 1/2 kg jabłek
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, dodajemy pokrojone masło, śmietanę i żółtka. Zagniatamy na jednolite ciasto. Następnie ciasto dzielimy na dwie części (1/3 ciasta i 2/3 ciasta) oraz schładzamy w lodówce. Jabłka myjemy, wydrążamy środki nasienne i kroimy w plasterki oraz mieszamy z cukrem pudrem.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wyjmujemy większy kawałek ciasta i wylepiamy nim dno blachy. Jabłka układamy na cieście. Pozostałe ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy wierzch. Przygotowane ciasto pieczemy w temperaturze 180 st. przez około 45 minut.
Gabriela Borowiec
środa, 25 października 2017
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!