Pole ryżowe

Danie obiadowe, którego przygotowanie zajmuje kilka chwil. Kurczak jest miękki i soczysty, a ryż aromatyczny

Składniki:
  • 10 podudzi z kurczaka
  • 2 szklanki ryżu
  • 2 duże cebule
  • przyprawa do kurczaka
  • papryka słodka
  • sól i pieprz
  • 6 szklanek wody
  • 12 łyżek ketchupu
  • 2 łyżeczki cukru
  • 50 g masła



Przygotowanie:

Podudzia myjemy, osuszamy i nacieramy solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka i papryką słodką. Na dno naczynia żaroodpornego wsypujemy ryż i rozkładamy pokrojoną w piórka cebulę. 



Następnie układamy podudzia z kurczaka. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy ketchup i masło oraz doprawiamy cukrem i przyprawą do kurczaka. Całość podgrzewamy do rozpuszczenia masła. Gotowym płynem zalewamy kurczaka i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 1 godz. i 30 min. Ryżu z kurczakiem podczas pieczenia nie trzeba mieszać. Upieczonego kurczaka podajemy z ulubioną surówką.


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

18 komentarzy:

  1. Lubię to danie :) Jest bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny szybki pomysł na obiad

    OdpowiedzUsuń
  3. Ryż gotujemy przed pieczeniem?

    OdpowiedzUsuń
  4. Zjadłabym takie pyszności <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Wczoraj te danie gościło na naszym stole . Rodzinka zadowolona i na pewno ta potrawa będzie częstym gościem u nas , idealna przy zabieganym dniu - wkładasz wszystko do formy i masz święty spokój przez 1,5 godziny.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale dlaczego z ketchupem? Nie lepiej z przecierem pomidorowym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. możesz użyć przecier, ja jednak wolę z ketchupem, ma lepszy smak :)

      Usuń
  7. Czy naczynie do zapiekania musi być wysokie?

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak robię wszystko na pół to czas pieczenia też 45 min czy dalej pół tora godziny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. trzeba sprawdzać czy ryż jest miękki, a mięso upieczone

      Usuń
  9. Na jednej z większych grup kulinarnych, na FB, to danie było mocno wyśmiewane.
    No cóż. Nie dogodzisz :-)
    Ja robię zalewę, dodając 1 łyżkę ziół prowansalskich i 1-2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę.
    Dosyć często je robimy.

    OdpowiedzUsuń
  10. Dopisałabym jeszcze, że ryż przed użyciem należy wymoczyć i dokładnie umyć, bo nie wszyscy o tym pamiętają. Danie super, pozdrawiam Obżarciucha. 😀

    OdpowiedzUsuń