• Kategorie
  • Ciasta i desery
  • Obiady
  • Sałatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Nalewki
  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie

Obżarciuch

  • Strona główna
  • O blogu
  • Kategorie
Menu

Ferrero Rocher

Słodkie orzechowo - czekoladowe ciasto bez pieczenia na herbatnikach przypominające pralinki Ferrero Rocher, idealne dla łasuchów i wielbicieli słodkości

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

  • 250 ml śmietanki 30%
  • 500 g mascarpone
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • 400 g masy kajmakowej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki nutelli
  • wafelek orzechowy (50 g)
  • 100 g siekanych orzechów laskowych
  • 45 herbatników maślanych lub kakaowych
  • kakao do oprószenia ciasta



Przygotowanie:

Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy mascarpone, mleko w proszku, mieszamy na jednolitą masę i dzielimy na połowę. Jedną część masy mieszamy z nutellą i drobno pokrojonym wafelkiem. Drugą część masy dzielimy na połowę. Do jednej porcji dodajemy masę kajmakową, kakao i posiekane orzechy oraz mieszamy.



Na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę herbatników, wykładamy masę z nutellą oraz wafelkiem i przykrywamy kolejna warstwą ciastek. 



Następnie wykładamy masę z kajmakiem, kakao oraz orzechami i przykrywamy ostatnią warstwą ciastek. Wierzch ciasta smarujemy pozostałą białą masą i posypujemy kakao. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.


Smacznego!



Obżarciuch
13 Comments
ciasta, ciasto batonik, ferero roche, ferero rosze, Ferrero rocher, kajmak, kakao, mleko w proszku, orzechy laskowe, top ciasta bez pieczenia
czwartek, 11 stycznia 2018
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
  • Udostępnij
    Zapisz
ciasta ciasto batonik ferero roche ferero rosze Ferrero rocher kajmak kakao mleko w proszku orzechy laskowe top ciasta bez pieczenia Ferrero Rocher

Polecane przepisy

13 komentarzy:

  1. Anonimowy11 stycznia 2018 18:41

    ale pysznie wygląda, zapisuję do zrobienia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  2. To ja i ja12 stycznia 2018 05:05

    Coś wspaniałego! Zabieram się za robienie jak już znudzi mi się dieta.. (czyli pewnie za 2 dni:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  3. Lena13 stycznia 2018 20:33

    robi wrażenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  4. Anonimowy19 stycznia 2018 09:16

    zrobiłam według przepisu ,wyszło tak jak na tym zdjęciu po prostu niebo w buzi ,dziękuję za przepis polecam



















    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  5. Anonimowy1 lutego 2018 21:26

    Zrobione i juz zjedzone. Bardzo smaczne, nie za słodkie. Panowie w domu zachwyceni. Zwiększyłabym o 0,5 szklanki mleka w proszku, aby kajmak sie nie rozpływał. Bardzo dziekuje za przepis i szczerze polecam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  6. Anonimowy23 lutego 2018 19:24

    Szklanka mleka w proszku to w ml czy gramach? Dodałam 250ml i masa strasznie płynna. Poczekam do jutra.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec23 lutego 2018 19:52

      składniki odmierzałam szklanką o pojemności 250 ml, jeżeli masa jest płynna to dodaj więcej mleka w proszku, chociaż ubita śmietanka i mascarpone są sztywne więc po dodaniu mleka w proszku masa nie powinna być płynna tylko gęsta. Czy aby na pewno śmietanka jest ubita na sztywno?

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  7. Anonimowy23 lutego 2018 20:46

    Tak śmietanka była sztywna. Mleko dałam dziecięce bebiko (250ml płynnego mleka). Ciasto chłodzi się ale ten krem nie wyszedł gęsty jak na tych zdjęciach. Jutro się okaże co wyszło.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec24 lutego 2018 08:03

      ale do ciasta dajemy mleko w proszku, a nie mleko płynne :) to zapewne spowodowało, że masa jest rzadka :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Anonimowy24 lutego 2018 20:09

      ehh szkoda, że Pani tego nie podkreśliła, żeby mleka nie rozrabiać ale no nic ciasto w miare się trzyma ale na pewno jest pyszne. Dałam mniej masy kajmakowej aby za słodkie nie było.

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    3. Gabriela Borowiec25 lutego 2018 07:43

      w przepisie jest napisane "1 szklanka mleka w proszku". Nie ma, napisane, że mleko rozrabiamy :) wg mnie wszystko jest jasne :) najważniejsze, że ciasto smakuje :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    4. Elżbieta2 kwietnia 2018 20:19

      Dodam, że te dziecięce mleka się nie nadają. Chodzi o normalne mleko w proszku, nie takie dla niemowlaków zastępcze.

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    5. Gabriela Borowiec3 kwietnia 2018 08:32

      dodajemy zwykłe mleko w proszku pełne o zawartości tłuszczu około 26%, nie zastępniki dla dzieci :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    6. Odpowiedz
Dodaj komentarz
Wczytaj więcej...

Obsługiwane przez usługę Blogger.

Popularne przepisy

  • thumbnails
    Śledzie na cztery sposoby
  • thumbnails
    Pierniczki miękkie od razu po upieczeniu
  • thumbnails
    Stary przepis Babci na makowiec
  • thumbnails
    Chałwowiec bez pieczenia
  • thumbnails
    Paszteciki z przepisu Babci
  • thumbnails
    Najlepsze kotlety Babci

Copyright © 2013-2019 Obżarciuch . Idntheme Blogger . Wspierają Nas

Durszlak.pl Baza przepisów kulinarnych Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów rondel Top Blogi zBLOGowani.pl Najlepsze Blogi FlyB - Kulinaria