Słodkie orzechowo - czekoladowe ciasto bez pieczenia na herbatnikach przypominające pralinki Ferrero Rocher, idealne dla łasuchów i wielbicieli słodkości
Wymiary formy: 24x28 cm
Składniki:
- 250 ml śmietanki 30%
- 500 g mascarpone
- 1 szklanka mleka w proszku
- 400 g masy kajmakowej
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki nutelli
- wafelek orzechowy (50 g)
- 100 g siekanych orzechów laskowych
- 45 herbatników maślanych lub kakaowych
- kakao do oprószenia ciasta
Przygotowanie:
Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy mascarpone, mleko w proszku, mieszamy na jednolitą masę i dzielimy na połowę. Jedną część masy mieszamy z nutellą i drobno pokrojonym wafelkiem. Drugą część masy dzielimy na połowę. Do jednej porcji dodajemy masę kajmakową, kakao i posiekane orzechy oraz mieszamy.
Na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę herbatników, wykładamy masę z nutellą oraz wafelkiem i przykrywamy kolejna warstwą ciastek.
Następnie wykładamy masę z kajmakiem, kakao oraz orzechami i przykrywamy ostatnią warstwą ciastek. Wierzch ciasta smarujemy pozostałą białą masą i posypujemy kakao. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Smacznego!
Obżarciuch
czwartek, 11 stycznia 2018
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!