niedziela, 4 listopada 2018

Karkówka pieczona z cebulą i serem



Soczyste plastry karkówki pieczone z cebulą i serem żółtym, znakomicie sprawdzą się na niedzielny obiad dla całej rodziny

Składniki:

  • około 1 i 1/2 kg karkówki
  • 3 cebule
  • 250 g sera żółtego
  • sól i pieprz
  • papryka słodka
  • majeranek




Przygotowanie:

Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Nacieramy solą, pieprzem, papryką słodką oraz majerankiem i układamy w naczyniu żaroodpornym. Cebulę kroimy w piórka i układamy na karkówce. Mięso przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. Karczek pieczemy około 1 godzinę (długość pieczenia zależy od grubości plastrów). Następnie mięso odkrywamy posypujemy startym lub pokrojonym serem żółtym i pieczemy jeszcze około 20 min. do zarumienienia. Karkówka najlepiej smakuje podana z ziemniakami i ulubioną surówką.


Smacznego!




2 komentarze:

  1. karkówki to jakoś dawno u mnie nie było, trzeba nadrobić zaległości :)

    OdpowiedzUsuń
  2. zaskakująco prosty przepis, taka trochę zapiekanka

    OdpowiedzUsuń