czwartek, 1 listopada 2018

Ciasto z jednego jajka



Ekspresowe w przygotowaniu ciasto z jednego jajka - wystarczy zmiksować składniki, wstawiać do piekarnika i ubić śmietankę. Super kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g mielonych orzechów włoskich
dodatkowo:
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • garść posiekanych orzechów włoskich




Przygotowanie:

Do miski wbijamy jajko, wlewamy mleko, olej i miksujemy. Następnie wsypujemy cukier puder, cukier waniliowy, mąkę, proszek do pieczenia i orzechy. Miksujemy do połączenia składników. Ciasto wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Pieczemy około 30 min. do tzw. suchego patyczka. Na wierzch wystygniętego ciasta wykładamy śmietankę ubitą na sztywno z cukrem pudrem i posypujemy posiekanymi orzechami.


Smacznego!




8 komentarzy:

  1. Na pierwszy rzut oka myślałam, że to marchewkowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. W sumie jak koleżanka powyżej, też myślałam ze to z marchwi :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Przechowywać w lodówce bądź innym chłodnym miejscu, żeby śmietanka się nie rozpłynęła 😀

      Usuń
  4. To ciasto akurat dla mnie.Dzięki. Zrobi się.

    OdpowiedzUsuń