Ciasto kosmiczne

Ciasto kosmiczne to znakomite połączenie galaretek, masy serowej i pianek jojo. Taki deser zachwyci dzieci i dorosłych

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:

warstwa z piankami:
  • 2 galaretki malinowe
  • 2 galaretki niebieskie
  • 1 l wrzątku
  • około 250 g pianek jojo
masa serowa:
  • 500 g sera z wiaderka
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki wrzątku
dodatkowo:
  • 3 galaretki malinowe
  • 700 ml wrzątku



Przygotowanie:

Dwie galaretki malinowe rozpuszczamy w 500 ml wrzątku i ostawiamy do wystygnięcia. W blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy pianki jojo i zalewamy je delikatnie lekko tężejącą galaretką malinową. Odstawiamy do zastygnięcia.



W tym czasie rozpuszczamy galaretki niebieskie w 500 ml wrzątku i zostawiamy do wystygnięcia. Tężejącą galaretkę niebieską wylewamy na dobrze zastygniętą różową galaretkę. Odstawiamy do zastygnięcia. W międzyczasie żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Ciągle miksując dodajemy serek z wiaderka i wlewamy zimną żelatynę. Masę serową wykładamy na zastygniętą niebieską galaretkę i ostawiamy do stężenia.



3 galaretki malinowe rozpuszczamy w 700 ml wrzątku i tężejące wylewamy na masę serową. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia.


Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

9 komentarzy:

  1. Jaka jest wielkość blaszki?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawa nazwa i sam wygląd. Na pewno będzie to popisowe ciasto w moim zanadrzu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Masa serowa nie chce mi zgestniec, dlaczego? Robiłam tak jak w opisie �� da się jeszcze uratować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. proszę wstawić do lodówki, powinna się stężeć :) najwyżej można dodać więcej żelatyny, ale taka ilość jest wystarczająca

      Usuń
  4. A ten serek z wiaderka to ma być twaróg czy serek śmietankowy ?

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy może być inna galaretka zamiast niebieskiej ? Np agrestowa ?

    OdpowiedzUsuń