Wymiary formy: 25x36 cm
Składniki:
masa śmietanowa:
- 1 l śmietanki 30%
- 2 galaretki cytrynowe
- 400 ml wrzątku
- 2 wafle tortowe
- 3 galaretki wiśniowe + 700 ml wrzątku
- 3 galaretki agrestowe + 700 ml wrzątku
Przygotowanie:
1 galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 200 ml wrzątku i odstawiamy do ostygnięcia. 500 ml dobrze schłodzonej śmietanki ubijamy i małym strumieniem wlewamy tężejącą galaretkę cytrynową. Na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia układamy wafel (w razie potrzeby docinamy) i wykładamy masę śmietanową. Wstawiamy do lodówki do stężenia. W międzyczasie galaretki wiśniowe rozpuszczamy we wrzątku, studzimy. Tężejącą wylewamy na masę śmietanową. Odstawiamy do zastygnięcia. Następnie galaretki agrestowe rozpuszczamy we wrzątku i studzimy. Tężejącą galaretkę agrestową wylewamy na zastygnięte ciasto.
Na koniec ponownie przygotowujemy masę śmietanową. 1 galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 200 ml wrzątku i odstawiamy do ostygnięcia. 500 ml dobrze schłodzonej śmietanki ubijamy i małym strumieniem wlewamy tężejącą galaretkę cytrynową. Masę śmietanową wykładamy na zastygnięte galaretki i przykrywamy waflem (w razie potrzeby docinamy). Ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta deser szkolny galaretki śmietanka śmietanowiec śmietanowiec z galaretkami top ciasta bez pieczenia wafle
super deser!
OdpowiedzUsuńPychotka😀😀
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie, faktycznie smaki młodości ;-) Oby tylko jakość nieco lepsza, bo wtedy różnie bywał....:P
OdpowiedzUsuń