Deser szkolny

Bardzo prosty w przygotowaniu deser z lat dzieciństwa, zajadają się nim dzieci i dorośli

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:

masa śmietanowa:
  • 1 l śmietanki 30%
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 400 ml wrzątku
dodatkowo:
  • 2 wafle tortowe
  • 3 galaretki wiśniowe + 700 ml wrzątku
  • 3 galaretki agrestowe + 700 ml wrzątku



Przygotowanie:

1 galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 200 ml wrzątku i odstawiamy do ostygnięcia. 500 ml dobrze schłodzonej śmietanki ubijamy i małym strumieniem wlewamy tężejącą galaretkę cytrynową. Na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia układamy wafel (w razie potrzeby docinamy) i wykładamy masę śmietanową. Wstawiamy do lodówki do stężenia. W międzyczasie galaretki wiśniowe rozpuszczamy we wrzątku, studzimy. Tężejącą wylewamy na masę śmietanową. Odstawiamy do zastygnięcia. Następnie galaretki agrestowe rozpuszczamy we wrzątku i studzimy. Tężejącą galaretkę agrestową wylewamy na zastygnięte ciasto.



Na koniec ponownie przygotowujemy masę śmietanową. 1 galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 200 ml wrzątku i odstawiamy do ostygnięcia. 500 ml dobrze schłodzonej śmietanki ubijamy i małym strumieniem wlewamy tężejącą galaretkę cytrynową. Masę śmietanową wykładamy na zastygnięte galaretki i przykrywamy waflem (w razie potrzeby docinamy). Ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

3 komentarze:

  1. Wygląda apetycznie, faktycznie smaki młodości ;-) Oby tylko jakość nieco lepsza, bo wtedy różnie bywał....:P

    OdpowiedzUsuń