Niedzielny schab w warzywach

Aromatyczne plastry schabu pieczone z marchewką, selerem i cebulą, prosty w przygotowaniu i smaczny obiad dla całej rodziny

Składniki:

  • 1 i 1/2 kg schabu w plastrach
  • 2 marchewki
  • 1 średni seler
  • 2 cebule
  • papryka słodka
  • majeranek
  • sól i pieprz
  • 4 duże łyżki śmietany 12%
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka wody



Przygotowanie:

Mięso nacieramy solą, pieprzem, papryką słodką i majerankiem. Plastry schabu układamy w naczyniu żaroodpornym i przekładamy cebulą pokrojoną w plasterki. Dodajemy marchewkę i selera pokrojonego w słupki. Całość zalewamy śmietaną wymieszaną z wodą, mąką, solą i pieprzem do smaku.



Schab wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. i pieczemy pod przykryciem około 1 godz. 45 min. Następnie mięso pieczemy jeszcze około 15 min. bez przykrycia. Tak przygotowany schab podajemy z ziemniakami lub frytkami i ulubioną surówką.

Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

9 komentarzy:

  1. Jak zwykle.Komentarze z których nic nie wynika, czy ktoś sprawdził przepis i poleca bo jest wart wypróbowania tylko że wygląda smacznie...

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja robie wlasnie ale musialam dodac wiecej smietany bo nie przykrylo miesa. I teraz tez mam watpliwosc czy piec 1 godz 45 min czy pomiedzy godzina a 45 min? :) Jakos tak niejasne napisane a ja master chef nie jestem :) Mieso juz w piekarniku takze zobaczymy co z tego wyjdzie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pieczesz 1 godz. 45 min., a następnie 15 minut podpiekasz, tak jak w przepisie

      Usuń
  3. Właśnie wypróbowałam. Pycha! Polecam przepis i dziękuję autorce :)
    Piekłam krócej niż 1 h45 min (ale to może zależy od piekarnika)

    OdpowiedzUsuń
  4. Moge schab zamienić na karkówkę ? Będzie ten sam czas pieczenia ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, polecam karkówkę rozbić i obsmażyć przed pieczeniem

      Usuń