Ciasto lawa

Ciasto lawa to połączenie kakaowego biszkoptu z truskawkami, galaretką i masą śmietanową, znakomicie sprawdzi się na każdą okazję

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:

biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
warstwa truskawkowa:
  • 1 kg truskawek
  • 700 ml wrzątku
  • 3 galaretki truskawkowe
masa śmietanowa:
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki wrzątku
  • 50 g gorzkiej czekolady



Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywną pianę. Ubijając wsypujemy partiami cukier i wrzucamy po jednym żółtku. Dodajemy mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia. Całość mieszamy. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. i pieczemy około 25 min. W międzyczasie galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 700 ml wrzątku i odstawiamy. Na zimnym biszkopcie układamy pokrojone w ćwiartki truskawki i zalewamy je tężejącą galaretką.



Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Cały czas ubijając wlewamy małym strumieniem zimną żelatynę. Masę śmietanową wykładamy na galaretkę z truskawkami. Wierzch ciasta posypujemy startą na grubych oczkach czekoladą. Ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.


Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

10 komentarzy:

  1. Super przepis ��

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno 3 łyżki mąki?

    OdpowiedzUsuń
  3. A czy np, dodanie serka mascarpone do śmietanki to dobra czy zła opcja?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem czy potrzeba, bo żelatyna usztywnia śmietankę

      Usuń
  4. Czy można użyć brzoskwiń z puszki zamiast truskawka?

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy można użyć mrożonych truskawek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, tylko jak się rozmrożą to może być potrzeba dodać więcej galaretek lub dolać mnie wody

      Usuń