Surówka na zimę

Surówka do słoików z kapusty, marchewki, papryki i cebuli. Zimą znakomicie sprawdzi się jako dodatek do obiadu

Ilość: 5 słoików (900 ml)

Składniki:
  • 2 kapusty
  • 4 marchewki
  • 5 cebul
  • 4 papryki
  • 3 łyżki soli
zalewa:
  • 3 i 1/2 szklanki wody
  • 2 szklanki cukru
  • 1 szklanka octu 10%



Przygotowanie:

Kapustę szatkujemy, marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Paprykę kroimy w paski, a cebulę w piórka. Warzywa zasypujemy solą, mieszamy i odstawiamy na co najmniej 2 godz. aby puściły sok. Po tym czasie warzywa odciskamy i nakładamy w słoiki.



Wodę, cukier i ocet zagotowujemy. Zalewamy surówkę w słoikach, zakręcamy i pasteryzujemy około 10 min.

Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

17 komentarzy:

  1. I don't know this language.

    OdpowiedzUsuń
  2. mam pytanie ,czy moge dodac tez por i cukinie?bardzo prosze o odpowiedz

    OdpowiedzUsuń
  3. pychotka -na Slowacji i Węgrzech nazywaja tą sałatkę czalamada -czasami robię inną zalewę - gotuę ,mieszając 1 kg cukru,1 litr octu ,laurowy liść ,angielskie zielę ,sól ,koper ,gorczyczę/możma inne przyprawy/,czosnek -sałatka ma inny słodko-kwaśny smak .Z taką zalewą robię też ogórki pokrojone w plastry i to przez cały rok .Nadają się nawet długie szklarniowe.

    OdpowiedzUsuń
  4. aż dwie szklanki cukru na 3 i pół szklanki wody?

    OdpowiedzUsuń
  5. czy ta surówka skisnie. bo widziałam kom że skiala o że drogo wychodzi. nie chodzi że drogo czy cos. po prostu chce sprubowac i wolę wiedzieć więcej .. czekam na odp. wygląda smakowicie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przecieżbma zalewę z octu to jak może skisnąć, chyba że ktoś źle zrobił surowkę, albo dał słabe wieczka

      Usuń
  6. Robię z młodą kapustą. Ciekawe jak wyjdzie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakie kapusty 1 kilowe czy 3 kilowe mało sprecyzowane

    OdpowiedzUsuń
  8. 1.Dlaczego nie wykorzystany jest ten sok który się odciska na początku - np zamiast wod?
    2.Czy moze być zwykła biała Kapusta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Soku nie wykorzystuje ponieważ wg mnie surówka wychodzi za słona. Nawet jak próbowałam dodać mniej soli i wykorzystać ten sok to surówka nam nie smakowała tak jak ta z odlanym sokiem. Zawsze możesz pokombinować i zrobić wg własnego pomysłu, a przepis może być tylko inspiracją😉 Oczywiście można wykorzystać biała kapustę.

      Usuń
  9. Jakie duże mają być kapusty?

    OdpowiedzUsuń
  10. A ta kapusta to ma być pekinka czy zwykła biała?ile kg?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zwykła biała kapusta. Nie ważę, używam średnich główek

      Usuń
  11. dzisz konzerwowalem czalamade
    7 kg kapusta
    3 kg cebuli
    3 kg papryka
    3 kg ogorek (7-15cm dlugie )
    3 kg marchewka

    zalewa:
    4L woda , 0,8L-1L ocet 8% , 500gram cukier , 100 gram soli , i rozne zielska koperek,liscze laurowe , gwozdik , nasiono gorczyce, koriandru, ziolo ankgielskie , kuli czarny pieprz , gotowacz 5 minut wrzotkiem odstawicz i poniechacz 1 godzin bokiem , (ja potem cez siatke tylko sama woda co powstaje zalewa bez ziol jusz zaleje czalamade )

    po krojeniu wszycko do garnka duzego 2-3 garszcze soli delikatne wymieszacz, zakrycz i niechacz 10 godzin potem dodacz zalewe i poniechacz min 2 godziny , potem reka wkladame masa do slojikow , delikatne nie luzno ani nie mocno , potem zalewa zalewame.I pod koniec pasterlizacja na 85% na 5-7 minut , obracame sloiky aby zlapalo i wiooo do piwniczki , spajzy itd smacznego

    OdpowiedzUsuń