Ulubione pikle męża

Ulubione pikle męża to ogórki w zalewie octowej z dodatkiem lubczyku, znakomicie sprawdzą się do kanapek, sałatek i jako dodatek do obiadu

Ilość: 7 słoików (500 ml)

Składniki:

  • 2 kg ogórków
  • 1 główka czosnku
  • pęczek kopru z kwiatami
  • pęczek lubczyku
  • 7 liści laurowych
  • gorczyca
  • 250 ml octu 10%
  • 1 i 1/4 l wody
  • 1 łyżka soli
  • 1/2 szklanki cukru



Przygotowanie:

Ogórki myjemy i kroimy wzdłuż na ćwiartki. Do słoików wkładamy po gałązce kopru, lubczyku i ciasno układamy ogórki. Wsypujemy po kilka ziarenek gorczycy, wkładamy po przekrojonym ząbku czosnku i liściu laurowym. W garnku gotujemy wodę z octem, solą i cukrem. Gorącą zalewę wlewamy do ogórków, zakręcamy słoiki i pasteryzujemy około 10 min.


Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

1 komentarz:

  1. Dobry pomysł. "Zadziałam" te pikle, u mnie w domu nigdy nie robili z lubczykiem, spróbujemy. Zapraszam do mnie na blog, jeżeli wiersze nie drażnią.

    http://humanoidtk.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń