Puszysty jabłecznik

Goście oszaleli na punkcie tego jabłecznika, a wystarczą proste składniki, które zawsze mamy w kuchni

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:
  • około 500 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 4 żółtka
  • 4 duże łyżki śmietany 18%
  • 3 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 40 g drożdży
  • 2 kg jabłek + opcjonalnie cukier
  • 1 budyń waniliowy
  • 6 łyżek kaszy manny



Przygotowanie:

Śmietanę lekko podgrzewamy, dodajemy 1 łyżkę cukru i pokruszone drożdże. Całość mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 15 min. W międzyczasie jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki. Na dużą patelnię wkładamy jabłka i smażymy, aż puszczą sok i lekko odparowujemy. Jeżeli jabłka są kwaśne to można opcjonalnie dodać cukru do smaku. Do przestygniętych jabłek dodajemy proszek budyniowy i mieszamy.

Przesianą mąkę mieszamy z cukrami, dodajemy masło i żółtka. Całość siekamy nożem, Następnie dodajemy zaczyn ze śmietany i szybko zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto dzielimy na dwie części. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkowujemy i wykłądamy nim formę, tak aby ciasto wychodziło na boki tworząc "korytko". Ciasto posypujemy 3 łyżkami kaszy manny, wykładamy jabłka i ponownie posypujemy kaszą manną.



Drugą część ciasta rozwałkowujemy i układamy na jabłkach. Wierzchnie ciasto delikatnie łączymy po bokach z dolnym ciastem. Wierzch nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Jabłecznik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 45 min.



Jeżeli jabłecznik za bardzo się zarumienił wierzch przykrywamy papierem do pieczenia.


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

20 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Jutro zrobię jabłecznik z tego przepisu

      Usuń
  2. zrobiłem jabłecznik.Zjedzony -jednak na szczęście nikt nie oszalał

    OdpowiedzUsuń
  3. Więc nie pozostaje nic innego jak wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kurczę jabłeczników już mam dosyć, co tydzień mama robiła. Ale może podrzucę jej ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  5. zrobie na pewno.. wyglada wysmienicie :) !!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Okolo na jaki czas odstawia sie do wyrosniecia?

    OdpowiedzUsuń
  7. Jablka smazymy bez niczego na patelni?

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasto krucho drożdżowe nigdy jabłecznika na takim cieście nie piekłam, ale musi być dobre. Spróbuję in

    OdpowiedzUsuń
  9. Jakiej powinny być pojemności śmietany do ciasta??

    OdpowiedzUsuń
  10. Witam!Ciasto wyszło rzadkie musiałam dosypać sporo mąki. Jaka może być przyczyna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czy składniki były użyte tak jak w przepisie?

      Usuń
    2. zawiodłam się na tym przepisie -bez smaku i nigdy już nie zrobię takiej szarlotki .zjeść się da ,ale przyjemności w konsumowaniu brak !

      Usuń
  11. Dzisiaj zrobiony pycha

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyszło całkiem dobre. Dodałem jednak więcej cukru zarówno do ciasta jak i jabłek

    OdpowiedzUsuń
  13. Wyszło fajne puszyste, ale na drugi raz dodam więcej cukru, a białka ubiłam na pianę i wyłożyłam na jabłka i dopiero ciasto polecam 😀

    OdpowiedzUsuń
  14. Jabłecznik to klasyka, która zawsze kusi smakiem. Niezależnie od okazji, to doskonały wybór! 🍎🍰😋

    OdpowiedzUsuń