Ruskie kluski

Przepis na ruskie kluski dostałam od Pani pracującej w pobliskiej garmażerce, są tak smaczne, że każdy prosi o dokładkę

Składniki:
  • 1 i 1/2 kg ziemniaków
  • 500 g sera białego półtłustego
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • około 1 szklanka mąki pszennej (ilość mąki w zależności od odmiany ziemniaków)
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki oleju
  • woda



Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Zimne ziemniaki mielimy w maszynce do mielenia, dodajemy ser, jajka, mąkę ziemniaczaną i pszenną. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość zagniatamy. Ciasto powinno być takie jak na kopytka.



Następnie formujemy kulki wielkość orzecha włoskiego. W dużym garnku gotujemy lekko posoloną wodę z olejem. Na wrzątek wrzucamy po kilka klusek i gotujemy od wypłynięcia na wierzch 2-3 minuty.



Ruskie kluski podajemy z ulubionym sosem, skwarkami lub podsmażoną cebulką.

Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

19 komentarzy:

  1. Są pyszne. Ja je jem z roztopionym masłem i bułką tartą . Mąż z cukrem ja nie. Smak podobny do leniwych .

    OdpowiedzUsuń
  2. a można je odgrzewać? lub przygotować dzień wcześniej a ugotować następnego dnia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście można je odgrzewać w wodzie jak i podsmażać, dzień wcześniej też można przygotować. Najlepiej dzień wcześniej ugotować ziemniaki, a następnego dnia tylko zagnieść, zrobić kulki i ugotować.

      Usuń
  3. Nigdy nie jadłam, będzie trzeba spróbowąc skoro tak dużo osób zachwala

    OdpowiedzUsuń
  4. To jest ciasto na leniwe a nie ruskie kluski, autor ma wyobraźnię albo swoją nazwę nadał

    OdpowiedzUsuń
  5. To nie są kluski leniwe. Leniwe robi się z sera, mąki i jajka.

    OdpowiedzUsuń
  6. Bez cebulki?????? To nie ruskie

    OdpowiedzUsuń
  7. Leniwe na słono. Podaję je z kapustką zasmażaną i skwarkami.

    OdpowiedzUsuń
  8. To są leniwe inaczej formowane . Bardzo lubię na słono z bułeczką przesmażoną na maśle .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. leniwe robi się z mąki i sera bez ziemniaków :)

      Usuń
  9. Najpierw ugotuj zjedz a potem oceniaj i komentuj .

    OdpowiedzUsuń
  10. Do wody nie dodaje się oleju! W szkole uczyli, że woda nie łączy się z olejem więc do niczego się ten olej nie przyda. Włosi nie dodają do gotowania makaronów i śmieją się z innych

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Drogi Anonimie możesz gotować wg własnego sposobu. Ja dodaję olej do gotowania i będę tak gotować :) Włosi mogą gotować tak jak lubią i śmiać się z innych mi to w niczym nie przeszkadza :)

      Usuń