Przepis na ruskie kluski dostałam od Pani pracującej w pobliskiej garmażerce, są tak smaczne, że każdy prosi o dokładkę
Składniki:
- 1 i 1/2 kg ziemniaków
- 500 g sera białego półtłustego
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- około 1 szklanka mąki pszennej (ilość mąki w zależności od odmiany ziemniaków)
- sól
- pieprz
- 3 łyżki oleju
- woda
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Zimne ziemniaki mielimy w maszynce do mielenia, dodajemy ser, jajka, mąkę ziemniaczaną i pszenną. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość zagniatamy. Ciasto powinno być takie jak na kopytka.
Następnie formujemy kulki wielkość orzecha włoskiego. W dużym garnku gotujemy lekko posoloną wodę z olejem. Na wrzątek wrzucamy po kilka klusek i gotujemy od wypłynięcia na wierzch 2-3 minuty.
Ruskie kluski podajemy z ulubionym sosem, skwarkami lub podsmażoną cebulką.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
bezmięsne kopytka kopytka z serem obiad ruskie kluchy ruskie kluski
ale fajny przepis
OdpowiedzUsuńmuszą być bardzo smaczne
OdpowiedzUsuńSą pyszne. Ja je jem z roztopionym masłem i bułką tartą . Mąż z cukrem ja nie. Smak podobny do leniwych .
OdpowiedzUsuńa można je odgrzewać? lub przygotować dzień wcześniej a ugotować następnego dnia?
OdpowiedzUsuńoczywiście można je odgrzewać w wodzie jak i podsmażać, dzień wcześniej też można przygotować. Najlepiej dzień wcześniej ugotować ziemniaki, a następnego dnia tylko zagnieść, zrobić kulki i ugotować.
UsuńDzisiaj gotuję na bank😀
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam, będzie trzeba spróbowąc skoro tak dużo osób zachwala
OdpowiedzUsuńTo jest ciasto na leniwe a nie ruskie kluski, autor ma wyobraźnię albo swoją nazwę nadał
OdpowiedzUsuńLeniwe robi się z sera i mąki, nie dodaje się ziemniaków
UsuńRacja
UsuńTo nie są leniwe tylko ruskie do leniwych nie daje się ziemniaków to takie raczej kopytka tylko inny ksztalt
UsuńTo nie są kluski leniwe. Leniwe robi się z sera, mąki i jajka.
OdpowiedzUsuńBez cebulki?????? To nie ruskie
OdpowiedzUsuńzawsze możesz sobie dodać
UsuńLeniwe na słono. Podaję je z kapustką zasmażaną i skwarkami.
OdpowiedzUsuńTo są leniwe inaczej formowane . Bardzo lubię na słono z bułeczką przesmażoną na maśle .
OdpowiedzUsuńleniwe robi się z mąki i sera bez ziemniaków :)
UsuńNajpierw ugotuj zjedz a potem oceniaj i komentuj .
OdpowiedzUsuńDo wody nie dodaje się oleju! W szkole uczyli, że woda nie łączy się z olejem więc do niczego się ten olej nie przyda. Włosi nie dodają do gotowania makaronów i śmieją się z innych
OdpowiedzUsuńDrogi Anonimie możesz gotować wg własnego sposobu. Ja dodaję olej do gotowania i będę tak gotować :) Włosi mogą gotować tak jak lubią i śmiać się z innych mi to w niczym nie przeszkadza :)
UsuńOlej dodaję do gotowania pierogów, kopytek, klusek śląskich itp, po to aby się nie sklejały kluski, jest to wręcz konieczne, a przepisy Obżarciucha są świetne, zawsze się udają. Pozdrawiam Panią która prowadzi ten blog udają. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń