Ciasto Bałwanek

Tym ciastem zaskoczysz gości w święta. Jest banalnie proste, a swoim smakiem i wyglądem zachwyci dzieci i dorosłych

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

masa śmietanowa:
  • 1 l śmietanki 30%
  • 2 galaretki przezroczyste
  • 400 ml wrzątku
dodatkowo:
  • 2 galaretki pomarańczowe + 700 ml wrzątku
  • 20 ciasteczek oreo
  • około 150 g herbatników mocno kakaowych



Przygotowanie:

1 galaretkę przezroczystą rozpuszczamy w 200 ml wrzątku i odstawiamy do ostygnięcia. 500 ml dobrze schłodzonej śmietanki ubijamy i małym strumieniem wlewamy tężejącą galaretkę. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na spodzie układamy herbatniki i wykłądamy masę śmietanową. Wstawiamy do lodówki do stężenia.



W międzyczasie galaretki pomarańczowe rozpuszczamy we wrzątku, studzimy. Tężejącą wylewamy na masę śmietanową. Odstawiamy do zastygnięcia. Na koniec ponownie przygotowujemy masę śmietanową. 1 galaretkę przezroczystą rozpuszczamy w 200 ml wrzątku i odstawiamy do ostygnięcia. 500 ml dobrze schłodzonej śmietanki ubijamy i małym strumieniem wlewamy tężejącą galaretkę. Masę śmietanową wykładamy na zastygniętą galaretkę pomarańczową. Na wierzchu układamy ciasteczka oreo.



Ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.


Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

9 komentarzy:

  1. Herbatki np.jakie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja użyłam mocno kakaowe, ale mogą być też zwykłe herbatniki

      Usuń
    2. Rozumiem, ale z jakiej firmy?
      Bo u mnie jest problem z kupnem takich mocno kakaowych herbatków.

      Usuń
    3. Kupuję herbatniki z Cukry Nyskie, najczęściej w Kauflandzie

      Usuń
    4. Pięknie dziękuję.

      Usuń
  2. Czy jak wlewamy galaretkę do śmietany to w dalszym ciągu ubijamy ? Czy tylko mieszamy do połączenia ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto wygląda bardzo smacznie!

    OdpowiedzUsuń