Sok z wiśni bez drylowania - jak zrobić i się nie narobić

Mało kłopotliwa metoda, w której sok robi się niemal sam. Wiśni nie trzeba drylować, wystarczy je tylko umyć

Ilość: 6 butelek (300 ml)

Składniki:
  • 2 i 1/2 kg wiśni
  • 1 i 1/2 kg cukru




Przygotowanie:

Wiśnie płuczemy i wsypujemy do górnej części sokownika. Do dolnej części wlewamy wodę i wstawiamy na ogień. Powstający sok spuszczamy przez wężyk. Do uzyskanego soku wsypujemy cukier i podgrzewamy do rozpuszczenia. Ilość dodanego cukru zależy od kwaśności owoców. Sok rozlewamy do buteleczek, które pasteryzujemy kilka minut.

Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

3 komentarze:

  1. Łatwo, szybko i przyjemnie. Zimą będzie smakować najlepiej ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Warto wykorzystywać "naturalne dary natury" i używać wiśni właśnie w taki sposób.
    W moim ogrodzie wiśnie to nr.1
    Sok robiłem nieco innym sposobem, ale ten też na pewno wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  3. 2,5 kg wiśni i 1,5 kg cukru dvpa rośnie taki przepis to przestempstwo!

    OdpowiedzUsuń