Zielona sałatka do obiadu i grilla

Sezon na młodą kapustę się zaczął, a wszelakie dania z jej udziałem w moim domu są uwielbiane. Sałatka jest banalnie prosta w przygotowaniu, a do tego lekka i tak zielona, że chce się ją jeść i jeść. Sałatkę często przygotowuję w sezonie grillowym, bo znakomicie pasuje do mięs z grilla. Z powodzeniem można ją też podać do obiadu. Jeżeli nie macie pomysłu na dodatek do grilla lub obiadu to polecam Wam właśnie tą sałatkę, z pewnością każdemu posmakuje


Ilość: 2 słoiki (750 ml)

Składniki:
  • mała główka młodej kapusty
  • 3 ogórki gruntowe
  • pęczek koperku
  • 2 łyżki miodu naturalnego
  • 5 łyżek octu 10%
  • 1 łyżeczka kminku
  • 200 ml wody
  • sól i pieprz


Przygotowanie:

Do wody dodajemy ocet, miód, kminek i doprawiamy pieprzem. Marynatę mieszamy. Obrane ogórki kroimy w półplasterki, a koperek siekamy. Kapustę szatkujemy, solimy i mieszamy dłonią, lekko ugniatając. Do kapusty dodajemy ogórki, koperek i przygotowaną marynatę. Całość mieszamy i przekładamy razem z sokiem do słoików. Odstawiamy na około 2 godziny do przegryzienia.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!