Pieczone ziemniaki z gzikiem - zrób ze zwykłego ziemniaka niezwykły obiad

Ziemniaki w moim domu są mile widziane w każdej postaci, a pieczone w piekarniku są wręcz uwielbiane. Podrzucam Wam przepis na jedno z naszych ulubionych dań z udziałem ziemniaków - pieczone ziemniaki w mundurkach z przyprawionym twarogiem. Właśnie takie proste obiady są najsmaczniejsze. Tak podane ziemniaki to nie tylko super propozycja obiadowa, ale świetnie sprawdzą się na kolację, a nawet spotkanie z przyjaciółmi. Idealne na postne dni lub ciekawe danie bezmięsne. Jeżeli jeszcze nie jedliście ziemniaków w takiej wersji, to koniecznie musicie spróbować. A jak zrobić pieczone ziemniaki z gzikiem? To bardzo proste, sami zobaczcie!


Składniki:
  • około 1 i 1/2 kg dużych młodych ziemniaków
  • 500 g sera białego mielonego półtłustego
  • 4 łyżki śmietany 12%
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek koperku
  • kilka plasterków masła
  • sól i pieprz


Przygotowanie:

Ziemniaki porządnie szorujemy pod bieżącą woda. Każdego ziemniaka osobno układamy na kawałku folii aluminiowej, nacinamy na krzyż, solimy, pieprzymy i dajemy kawałek masła. Tak przygotowane ziemniaki zawijamy w folię. Ziemniaki układamy na blaszce i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w 180 st. przez około godzinę do miękkości, najlepiej sprawdzać wykałaczką stan upieczenia ziemniaka (czas pieczenia zależy od wielkości i rodzaju ziemniaków).


W międzyczasie szczypiorek drobno kroimy, a koperek siekamy. Do sera białego dodajemy śmietanę, szczypiorek, koperek, doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy.


Następnie upieczone ziemniaki ostrożnie odwijamy z folii i lekko widelcem rozchylamy wzdłuż nacięć. Na każdego ziemniaka nakładamy łyżkę przygotowanego gziku. Gotowe ziemniaki z gzikiem możemy posypać szczypiorkiem i koperkiem.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

4 komentarze:

  1. Mniam, mniam....to jedno z moich ulubionych dań. Polecam, ziemniaczki z gzikiem są przepyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Tragedia! Nic sie nie zgadza. Widać, że zamieszczający ten przepis nigdy nie jadł tej tradycyjnej wielkopolskiej potrawy. Moze jeszcze krewetki w winie pod pierzynka smietanowo-truflowa obok ziemniaków pieczonych i gzika.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Drogi Unknown nigdzie nie jest podane, że to jest tradycyjna potrawa z Wielkopolski oraz że osoba podająca przepis robiła właśnie tą potrawę. Każdy może zrobić pieczone ziemniaki z gzikiem wg własnych upodobań i smaków. Możesz zrobić swoją wersję tego dania, a nawet podać oryginalny przepis na tą potrawę :) chętnie zrobię ją wg wskazówek. Dla mnie liczy się smak i zadowolenie domowników z przygotowanych dań

      Usuń
  3. Tylko w Wielkopolsce funkcjonuje nazwa potrawy "gzik", więc nie ma potrzeby podpisywania jej nazwą regionu, skąd pochodzi.


    OdpowiedzUsuń