Pieczone ziemniaki z gzikiem - zrób ze zwykłego ziemniaka niezwykły obiad

Ziemniaki w moim domu są mile widziane w każdej postaci, a pieczone w piekarniku są wręcz uwielbiane. Podrzucam Wam przepis na jedno z naszych ulubionych dań z udziałem ziemniaków - pieczone ziemniaki w mundurkach z przyprawionym twarogiem. Właśnie takie proste obiady są najsmaczniejsze. Tak podane ziemniaki to nie tylko super propozycja obiadowa, ale świetnie sprawdzą się na kolację, a nawet spotkanie z przyjaciółmi. Idealne na postne dni lub ciekawe danie bezmięsne. Jeżeli jeszcze nie jedliście ziemniaków w takiej wersji, to koniecznie musicie spróbować. A jak zrobić pieczone ziemniaki z gzikiem? To bardzo proste, sami zobaczcie!


Składniki:
  • około 1 i 1/2 kg dużych młodych ziemniaków
  • 500 g sera białego mielonego półtłustego
  • 4 łyżki śmietany 12%
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek koperku
  • kilka plasterków masła
  • sól i pieprz


Przygotowanie:

Ziemniaki porządnie szorujemy pod bieżącą woda. Każdego ziemniaka osobno układamy na kawałku folii aluminiowej, nacinamy na krzyż, solimy, pieprzymy i dajemy kawałek masła. Tak przygotowane ziemniaki zawijamy w folię. Ziemniaki układamy na blaszce i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w 180 st. przez około godzinę do miękkości, najlepiej sprawdzać wykałaczką stan upieczenia ziemniaka (czas pieczenia zależy od wielkości i rodzaju ziemniaków).


W międzyczasie szczypiorek drobno kroimy, a koperek siekamy. Do sera białego dodajemy śmietanę, szczypiorek, koperek, doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy.


Następnie upieczone ziemniaki ostrożnie odwijamy z folii i lekko widelcem rozchylamy wzdłuż nacięć. Na każdego ziemniaka nakładamy łyżkę przygotowanego gziku. Gotowe ziemniaki z gzikiem możemy posypać szczypiorkiem i koperkiem.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

1 komentarz:

  1. Mniam, mniam....to jedno z moich ulubionych dań. Polecam, ziemniaczki z gzikiem są przepyszne.

    OdpowiedzUsuń