wtorek, 2 maja 2017

Indyk pieczony w ziołach



Soczyste i aromatyczne mięso z indyka pieczone w rękawie ze świeżymi ziołami i czosnkiem znakomicie sprawdzi się na obiad lub jako wędlina na kanapki

Składniki:

  • udo z indyka (około 1 1/2 kg)
  • mała główka czosnku
  • garść świeżego lubczyku
  • garść świeżego tymianku
  • garść świeżego oregano
  • przyprawa zioła do mięs delikatnych
  • pieprz ziołowy
  • pieprz czarny i sól
  • olej
dodatkowo:
  • rękaw do pieczenia



Przygotowanie:

Udo z indyka myjemy i osuszamy. Mięso nakłuwmy nożem i w dziurki oraz pod skórę wciskamy połówki ząbków czosnku. Zioła do mięs delikatnych, pieprz ziołowy, czarny i sól mieszamy z olejem oraz nacieramy indyka. Do rękawa wkładamy mięso, lubczyk, tymianek i oregano oraz zamykamy go zaciskami. Indyka w rękawie przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. 


Mięso pieczemy około 1 godz i 30 min. Indyka podajemy z ziemniakami i ulubioną surówka lub jako wędlina na kanapki.

Smacznego!



6 komentarzy:

  1. takie mięsne dania bardzo lubię :) Dla mnie propozycja idealna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczne mięsko, super na kanapki :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Konkretny i smaczny posiłek, rewelacja! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. takiego indyka uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wspaniały ... lubię to

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...