wtorek, 22 sierpnia 2017

Sos słodko - kwaśny do słoików



Domowy sos słodko - kwaśny z pomidorów, papryki, cebuli, kukurydzy i ananasa. Znakomicie sprawdzi się mięs, grilla, ryżu czy makaronu

Ilość: 20 słoików (300 ml)

Składniki:

  • 3 kg dojrzałych pomidorów lima
  • 2 kg dojrzałych okrągłych pomidorów
  • 1 1/2 kg papryki (żółta i czerwona)
  • 1 kg cebuli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka ananasa
  • 1 szklanka cukru
  • 150 ml octu
  • 2 łyżki przyprawy curry
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego
  • 3 łyżki soli
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej




Przygotowanie:

Pomidory myjemy, sparzamy i obieramy ze skórki. Kroimy na kawałki oraz gotujemy prawie do całkowitego rozpadnięcia. W międzyczasie paprykę myjemy i kroimy w kostkę, a cebulę kroimy w piórka. Kukurydzę i ananasa odsączamy (sok z ananasa zostawiamy). Ananasa roimy w kostkę.


Rozgotowane pomidory blendujemy, wrzucamy paprykę i cebulę oraz gotujemy około 20 min. Ananasa i kukurydzę dodajemy do sosu, wsypujemy przyprawy: curry, paprykę słodką i ostrą, pieprz, sól, cukier i dolewamy ocet. Sos gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Sok z ananasa mieszamy z mąką ziemniaczaną i wlewamy do sosu. Całość gotujemy jeszcze około 10 min. i mieszamy aby sos się nie przypalił. Gorący wlewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odstawiamy na ściereczce do góry dnem do wystygnięcia.


Smacznego!




8 komentarzy:

  1. Bardzo lubią takie sosy :) Idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a potem tylko kurczak i ryż i obiadek gotowy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie trzeba wekować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gorący wlewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odstawiamy na ściereczce do góry dnem do wystygnięcia.

      Usuń
  4. Jak długo przetrwa taki sos przechowywany w piwnicy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie ten sos bardzo szybko znika, dłużej jak 3 miesiące nie trzymałam, bo wykorzystuję go bardzo często na szybki obiad :)

      Usuń
  5. Sosik zrobiony :) w smaku pyszny :) Tylko ja go jeszcze dodatkowo pasteryzuję <15min> bo boje się, że za długo nie postoi a zrobiłam podwójną ilość składników.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...