Kiszone buraki - sposób Babci na super odporność

Przepis na kiszone buraki mam od Babci mojej koleżanki, która zawsze powtarza, że sok z kiszonych buraków sprawia, że nie choruje i to jej sposób na super odporność. Teraz kiedy sezon na buraki jest w pełni i przyszedł czas przeziębień postanowiłam i ja je zrobić. Sok z kiszonych buraków ma właściwości prozdrowotne, znakomicie wzmacnia odporność organizmu i ułatwia budowanie prawidłowej flory jelit. Polecany jest nie tylko w sezonie jesienno - zimowym, ale przez cały rok

Ilość: 2 słoiki (750 ml)

Składniki:
  • 1 kg buraków
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 6 ziarenek pieprzu
  • 1 l przegotowanej, ostudzonej wody
  • 1 łyżka soli




Przygotowanie:

Wyszorowane buraki obieramy, kroimy na kawałki i nakładamy w słoiki. Do każdego słoika dodajemy po 2 ząbki czosnku, jednym liściu laurowym i 3 ziarenka pieprzu. Następnie wodę mieszamy z solą do rozpuszczenia. Solanką zalewamy buraki, tak aby były całe przykryte.




Zakręcamy, ale nie szczelnie i odstawiamy w temp. pokojowej na około 5 - 7 dni, aż na wierzchu pojawi się piana. Po tym czasie kiszone buraki wstawiamy do lodówki. Sok z kiszonych buraków można przed przechowywaniem przelać do butelek i przechowywać w lodówce w dobrze zakręconej butelce nawet do 3 tygodni. Sok z kiszonych buraków można pić od razu lub rozcieńczyć go z wodą, a buraki wykorzystać np. do surówki. Kiszone buraki można śmiało wykorzystać do barszczu.



Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

7 komentarzy:

  1. Po co myć buraki skoro je odbierasz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żeby mi się miłej obierało, a nie z ziemią i żeby po obraniu ich nie myć

      Usuń
  2. Sok z kiszonych buraków naprawdę działa. Jest bardzo pomocny na przewód pokarmowy a do tego smaczny. Buraki wykorzystuję do sałatki z jajkami, kapustą pekińską, majonezem i przyprawami.

    OdpowiedzUsuń
  3. Łyżkę soku można dodać do następnego nastawu, szybciej się ukisi :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzień dobry A można zapasteryzowac ,żebym miała przez całą zimę -trzymane w piwnicy?

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja każdego dnia mieszam buraki.

    OdpowiedzUsuń