niedziela, 20 sierpnia 2017

Szynka pieczona z cebulą



Aromatyczne i rozpływające się w ustach plastry szynki pieczone z cebulą, czosnkiem i tymiankiem, czyli smaczne i szybkie w przygotowaniu danie obiadowe

Składniki:

  • około 1 kg szynki wieprzowej
  • 2 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 łyżeczek smalcu
  • garść świeżego tymianku
  • sól i pieprz




Przygotowanie:

Szynkę myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Cebulę kroimy w talarki. W naczyniu żaroodpornym układamy na zmianę plastry szynki z cebulą oraz solimy i pieprzymy do smaku. Między mięsem układamy pokrojony na kawałki czosnek i łyżeczką rozkładamy smalec. Całość posypujemy świeżym tymiankiem. 


Tak przygotowaną szynkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. i pieczemy pod przykryciem około 1 godz. 30 min. Następnie mięso polewamy powstałym sosem i pieczemy jeszcze około 15 min. bez przykrycia. Tak przygotowaną szynkę podajemy z ziemniakami lub frytkami i ulubioną surówką.

Smacznego!




4 komentarze:

  1. super wygląda i mało pracy, mam szynkę, więc się skuszę

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie dania bardzo lubię :) Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie ma jak konkretna porcja mięsa :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...