Pomidorowy przysmak do grilla wg Męża - wystarczy godzina i można zajadać

Jeżeli robimy grilla to obowiązkowo musi być pomidorowy przysmak przygotowany przez Męża. To specjał, którym zajadają się wszyscy. Robi się go bardzo szybko, wystarczy godzina w lodówce, a później już tylko można go jeść ze smakiem. Taka sałatka to obowiązkowa pozycja w sezonie grillowym. Sałatka z pomidorów znakomicie sprawdzi się nie tylko do grill, ale również jako dodatek do obiadu czy na kanapki


Ilość: słoik około 2,5 l
Składniki:
  • około 1 kg twardych pomidorów
  • 1/2 kg cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 10 łyżek oleju
  • 5 łyżek soku z cytryny
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki miodu


Do przepisu najlepiej użyć twardych, mięsistych pomidorów, wtedy nie będą się rozwalały. Sałatkę możecie przygotować w jednym większym słoiku lub np. w dwóch mniejszych. Do przygotowania pomidorowego przysmaku użyłam dwóch słoików o pojemności 1,7 l i 750 ml. Tak przygotowaną sałatkę z powodzeniem możecie przechowywać w lodówce kilka dni. Według nas sałatka, jak się dobrze przegryzie na drugi, trzeci dzień jest najlepsza.


Przygotowanie:

Pomidory, cebulę i czosnek kroimy w plasterki. Olej, sok z cytryny, miód, zioła prowansalskie i sól mieszamy. Do słoika nakładamy na zmianę plastry pomidorów, cebuli i czosnku.


Zalewamy przygotowaną zalewą. Zakręcamy i obracamy słoikami, aby pomidory i cebula pokryły się zalewa. Nie trzęsiemy mocno słoikami, bo pomidory się rozwalą. Pomidory odstawiamy do lodówki na około godzinę, aby się przegryzły.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

3 komentarze: