Koreczki ogórkowe do słoików na zimę

Koreczki ogórkowe na zimę to znakomity pomysł na przekąskę ze słoików. W tym roku takie koreczki robiłam pierwszy raz. Zrobiłam tylko kilka słoików na próbę i już wiem, że muszę dorobić ich więcej. Koreczki z ogórków wyszły przepyszne, znakomicie pasują jako dodatek do dań obiadowych i są świetną samodzielną przekąską na przykład do grilla. Polecam Wam wypróbować ten przepis


Ilość: 6 słoików po 500 ml
Składniki:
  • 1 i 1/2 kg ogórków gruntowych
  • 2 cebule
  • 2 czerwone papryki
  • 4 szklanki letniej wody
  • 1/2 szklanki soli niejodowanej
  • po 1 liściu laurowym do słoika
  • po 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy
zalewa:
  • 1 szklanka octu spirytusowego 10%
  • 1 szklanka cukru
  • 3 szklanki wody


Waga podanych warzyw jest przed ich przygotowaniem. Do odmierzania składników użyłam szklanki o pojemności 250 ml. Z podanej porcji składników wyszło mi 6 słoików z koreczkami ogórkowymi o pojemności 500 ml. Do przepisu na koreczki ogórkowe najlepiej wykorzystać małe i średnie ogórki, nie polecam ogórków dużych i przerośniętych. Ważne jest, aby wykorzystane ogórki były świeże, jędrne i bez uszkodzeń. Do przepisu użyłam tylko czerwoną paprykę, ale jeżeli chcecie, aby koreczki były bardziej kolorowe to możecie wykorzystać paprykę czerwoną i żółtą.


Przygotowanie:
Z umytych ogórków odcinam oba końce i kroję je na grube, około 1 cm plastry. Cebule kroję w piórka i dodaję do ogórków. Letnią wodę mieszam z solą i solanką zalewam ogórki z cebulą. Mieszam i odstawiam na około 2 godz. W tym czasie ogórki i cebulę mieszam kilka razy. Po tym czasie papryki kroję w paski. Ogórki z cebulą odcedzam z solanki. Do ogórków dodaję paprykę i mieszam.


Następnie przygotowuję zalewę. W garnku podgrzewam wodę, ocet i cukier, do rozpuszczenia i połączenia składników. Na spód słoików wkładam po 1 liściu laurowym i wsypuje po pół łyżeczki ziaren gorczycy. Nakładam koreczki. Słoiki z warzywami zalewam zalewą, nie czekam, aż zalewa wystygnie. Następnie słoiki zakręcam i pasteryzuję na mokro. Słoiki z koreczkami ustawiam w garnku i nalewam wodę do około 3/4 wysokości słoików. Słoiki z koreczkami pasteryzuję na średniej mocy palnika przez 10 minut od momentu zagotowania się wody. Następnie słoiki ostrożnie wyjmuję i pozostawiam do wystygnięcia. Zimne słoiki zanoszę do spiżarki.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!