czwartek, 5 lipca 2018

Wiśniowiec bez pieczenia



Hit w sezonie wiśniowym - czyli pyszne i proste ciasto z wiśniami, galaretką i masą serową

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 330 ml śmietanki 30%
  • 250 ml wrzątku
  • 3 galaretki agrestowe
dodatkowo:
  • 1 kg wiśni
  • 3 galaretki wiśniowe
  • około 200 g herbatników



Przygotowanie:

Na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę herbatników. Galaretki agrestowe rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do ostygnięcia. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Ciągle miksując dodajemy ser z wiaderka i lekkim strumieniem wlewamy zimną galaretkę agrestową. Masę serową wykładamy na herbatniki i wstawiamy do lodówki do stężenia. W międzyczasie wiśnie myjemy, drylujemy i gotujemy na małym ogniu. Owoce muszą puścić sok, ale nadaj mają być jędrne. Następnie wsypujemy galaretki wiśniowe i mieszamy do rozpuszczenia. Zimne wiśnie wykładamy na zastygniętą masę serową i wstawiamy do stężenia.


Smacznego!



9 komentarzy:

  1. Ile wody do wiśni, czy dodać cukier,galaretki wsypać w proszku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak jak w przepisie, proszę czytać uważnie :) same wiśnie bez wody i cukru, a galaretki wsypujemy :)

      Usuń
  2. przymierzam się do tego ciasta, ale bez cukru będzie słodkie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to zależy jak słodkie ciasta lubicie, wg mnie z cukrem będzie za słodkie. Galaretki mają wystarczającą ilość cukru w sobie :)

      Usuń
  3. Bardzo lubię takie ciasta bez pieczenia :) Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A wersja fit?? Czym mozna zastapic smietane?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. możesz dodać jogurt, ale po ubiciu śmietanki masa nabiera lekkości. Nie wiem czy taki efekt uzyskasz z jogurtem, ale w smaku powinno być dobre :)

      Usuń
    2. A maliny mogą być?

      Usuń