Cukinia marynowana po francusku

Cukinia jak co roku obrodziła więc robimy zapasy na zimę. Tym razem padło na cukinię marynowaną po francusku. Cukinia jeszcze dobrze w słoikach się nie przegryzła, a Mąż już połowę zapasów zjadł i mówi, że tak dobrej cukinii dawno nie jadł. Dodaje ją do wszystkiego kanapek, obiadu, a nawet podjada samą ze słoika. Będę musiała zrobić jeszcze kilka słoików... 😋 Cukinię po francusku robi się z prostych składników i jest łatwa w przygotowaniu, potrzeba tylko trochę cierpliwości. Z przepisem poradzi sobie każdy, nawet osoba, która nigdy nie robiła przetworów. Jeżeli macie cukinię to koniecznie zróbcie kilka słoików, satysfakcja z efektu końcowego gwarantowana


Ilość: 4 słoiki (720 ml)

Składniki:
  • 4 kg żółtej cukinii
  • 1/2 łyżka soli
  • po 1 baldachu kopru do słoika
  • po 3 - 4 małe ząbki czosnku do słoika
zalewa:
  • 1 l wody
  • 500 ml octu 10%
  • 2 szklanki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 180 g musztardy francuskiej
  • 1 czubata łyżka musztardy miodowej


Waga podanych warzyw jest przed obraniem/ przygotowaniem. Do zrobienia tego przepisu użyłam żółtej cukinii ale z powodzeniem możecie ją zamienić na zieloną. Użyłam szklanki o pojemności 250 ml. Z podanych składników wyszło mi 4 słoiki o pojemności 720 ml. Ilość weków zależy od upchania cukinii do słoików.


Przygotowanie:

Cukinię obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w paski. Pokrojoną cukinię zasypujemy 1/2 łyżki soli, mieszamy i odstawiamy na około 1 godz., aż puści sok i zmięknie. W międzyczasie wodę zagotowujemy z octem, 1 łyżką soli i cukrem. Odstawiamy do wystygnięcia. Do zimnej zalewy dodajemy musztardę francuską i miodową, mieszamy. Cukinię odsączamy z powstałego soku. Do wyparzonych słoików wkładamy po 1 baldachu kopru i po 3 - 4 ząbki czosnku. Następnie nakładamy cukinię i zalewamy zalewą.


Słoiki zakręcamy. Na spód garnka wkładamy ręcznik papierowy lub ściereczkę i ustawiamy słoiki. Zalewamy wodą do około 2/3 wysokości słoików. Pasteryzujemy około 15 min. od momentu zagotowania. Następnie słoiki ostrożnie wyjmujemy i pozostawiamy do wystygnięcia.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

21 komentarzy:

  1. Czy zamiast musztardy miodowej sprawdzi się miód? Próbowałaś kiedyś?

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy musi być żółta cukinia?

    OdpowiedzUsuń
  3. Patisony też tak można?

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy może być cukinia zielona?

    OdpowiedzUsuń
  5. Pasteryzujemy bez przykrycia garnka?

    OdpowiedzUsuń
  6. Zastanawiam się, czy w podanej ilości cukru nie ma błędu 🤔 może miało być 2 łyżki, a nie szklanki?

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy ilość octu jest właściwa? Na 1 litr wody 0,5 litra octu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robię tak jak jest podane w przepisie, jeżeli chcesz możesz dodać octu wg własnych upodobań smakowych

      Usuń
  8. Czy można czymś zastąpić koper?

    OdpowiedzUsuń
  9. Zastanawiam się czy ogórki gruntowe z tego przepisu też idzie zrobić, bo Cukinia wychodzi przepyszna

    OdpowiedzUsuń
  10. Witam, zostało mi dużo zalewy czy można ją wykorzystać na drugi dzień przechowując w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
  11. Kiedy będą się nadawać do jedzenia?

    OdpowiedzUsuń
  12. Chcę dodać, że nie trzeba solić wcześniej cukini tylko od razu słupki wkładać do słoików i zalać zalewą.Jest bardziej chrupiąca.Robiłam tak i tak jak podano w przepisie.

    OdpowiedzUsuń