Cukinia marynowana po francusku

Cukinia jak co roku obrodziła więc robimy zapasy na zimę. Tym razem padło na cukinię marynowaną po francusku. Cukinia jeszcze dobrze w słoikach się nie przegryzła, a Mąż już połowę zapasów zjadł i mówi, że tak dobrej cukinii dawno nie jadł. Dodaje ją do wszystkiego kanapek, obiadu, a nawet podjada samą ze słoika. Będę musiała zrobić jeszcze kilka słoików... 😋 Cukinię po francusku robi się z prostych składników i jest łatwa w przygotowaniu, potrzeba tylko trochę cierpliwości. Z przepisem poradzi sobie każdy, nawet osoba, która nigdy nie robiła przetworów. Jeżeli macie cukinię to koniecznie zróbcie kilka słoików, satysfakcja z efektu końcowego gwarantowana


Ilość: 4 słoiki (720 ml)

Składniki:
  • 4 kg żółtej cukinii
  • 1/2 łyżka soli
  • po 1 baldachu kopru do słoika
  • po 3 - 4 małe ząbki czosnku do słoika
zalewa:
  • 1 l wody
  • 500 ml octu 10%
  • 2 szklanki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 180 g musztardy francuskiej
  • 1 czubata łyżka musztardy miodowej


Waga podanych warzyw jest przed obraniem/ przygotowaniem. Do zrobienia tego przepisu użyłam żółtej cukinii ale z powodzeniem możecie ją zamienić na zieloną. Użyłam szklanki o pojemności 250 ml. Z podanych składników wyszło mi 4 słoiki o pojemności 720 ml. Ilość weków zależy od upchania cukinii do słoików.


Przygotowanie:

Cukinię obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w paski. Pokrojoną cukinię zasypujemy 1/2 łyżki soli, mieszamy i odstawiamy na około 1 godz., aż puści sok i zmięknie. W międzyczasie wodę zagotowujemy z octem, 1 łyżką soli i cukrem. Odstawiamy do wystygnięcia. Do zimnej zalewy dodajemy musztardę francuską i miodową, mieszamy. Cukinię odsączamy z powstałego soku. Do wyparzonych słoików wkładamy po 1 baldachu kopru i po 3 - 4 ząbki czosnku. Następnie nakładamy cukinię i zalewamy zalewą.


Słoiki zakręcamy. Na spód garnka wkładamy ręcznik papierowy lub ściereczkę i ustawiamy słoiki. Zalewamy wodą do około 2/3 wysokości słoików. Pasteryzujemy około 15 min. od momentu zagotowania. Następnie słoiki ostrożnie wyjmujemy i pozostawiamy do wystygnięcia.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

9 komentarzy: