wtorek, 27 marca 2018

Ciasto z rurkami w 15 minut



Błyskawiczne w przygotowaniu ciasto rurkami waflowymi, krakersami i masą na bazie serka mascarpone. Idealnie sprawdzi się, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

  • 660 ml śmietanki 30%
  • 500 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 400 g masy kajmakowej
  • około 250 g krakersów
  • 2 opakowania rurek waflowych zebra o smaku śmietankowym (około 500 g)
  • kakao do oprószenia




Przygotowanie:

Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i dodajemy partiami serek mascarpone. Na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę krakersów. Następnie wykładamy połowę kremu, układamy rurki i wykładamy resztę kremu. 


Układamy warstwę krakersów i rozsmarowujemy masę kajmakową. Wierzch ciasta posypujemy kakao. Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godz.


Smacznego!




18 komentarzy:

  1. super pomysł z tymi rurkami

    OdpowiedzUsuń
  2. Proste w przygotowaniu i bardzo apetycznie wygląda. Godne polecenia.

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy rurki miękną w tym kremie?

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam.Czy te rurki podczas krojenia nie są twarde, nie łamią się?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rurki miękną i bardzo dobrze się je kroi :)

      Usuń
  5. A czy zamiast krakersów mogą być herbatniki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można, ale ciasto może być za słodkie :)

      Usuń
  6. Ciasto wygląda pysznie ! Bardzo ciekawy pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  7. A jakie wymiary blachy do tych składników do tej pychotki?

    OdpowiedzUsuń
  8. A do czego jest potrzebna masa kajmakowa? W składnikach podano a w wykonaniu brak zastosowania

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepraszam
    Jakiś błąd wyskoczył na stronie i pokazywało tylko początek i koniec przepisu

    OdpowiedzUsuń
  10. Dzis go robię ...wydaje się być pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  11. A mase trzeba wczensiej podgrzać?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...