• Kategorie
  • Ciasta i desery
  • Obiady
  • Sałatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Nalewki
  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie

Obżarciuch

  • Strona główna
  • O blogu
  • Kategorie
Menu

Powidła

Idealny przepis na klasyczne powidła śliwkowe 

Ilość: około 4 - 5 słoików 300 ml

Składniki:

  • 1 kg śliwek węgierek zwykłych 
  • 0,5 kg cukru 


Przygotowanie:

Śliwki dokładnie myjemy, osuszamy i usuwamy z nich pestki. Przygotowane owoce przepuszczamy przez maszynkę do mielenia i wstawiamy na małym ogniu. Gdy owoce zaczną puszczać sok dodajemy cukier i na wolnym ogniu smażymy mieszając od czasu do czasu przez około godzinę. Podsmażone owoce odstawiamy i smażymy jeszcze przez dwa lub trzy dni po około półtorej godziny dziennie. Następnie gotowy wrzący dżem przekładamy do słoików oraz szczelnie zakręcamy, pasteryzujemy i stawiamy słoiki do góry dnem do ostygnięcia.

Smacznego!

Obżarciuch
31 Comments
dżem ze śliwek, powidła, powidła śliwkowe, przetwory, przetwory ze śliwek, śliwki, śliwki węgierki
wtorek, 17 września 2013
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
  • Udostępnij
    Zapisz
dżem ze śliwek powidła powidła śliwkowe przetwory przetwory ze śliwek śliwki śliwki węgierki Powidła

Polecane przepisy

31 komentarzy:

  1. Gabriela Starczyńska17 września 2013 21:08

    Czy to konieczne, żeby gotować je aż 3 dni pod rząd?:) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obżarciuch17 września 2013 21:16

      Konieczne, gdyż w ten sposób uzyskasz najlepszy smak powideł, jak spróbujesz 3-dniowych, a 1-dniowych to poczujesz różnice ;P pozdrawiam!

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Anonimowy20 września 2013 11:07

      Jak długo słoiki powinny być pasteryzowane?

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    3. Obżarciuch20 września 2013 18:46

      Słoiki z powidłami najlepiej żeby się gotowały około 5 minut:) pozdrawiam!

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    4. Odpowiedz
  2. Anonimowy24 lipca 2014 15:56

    stare gospodynie kazały tylko wyjąc peski i wsypac śliwki i cukier i prużyć na wolnym ogniu i broń Boże zamieszać - wtedy się nie przypalają

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  3. Apetycik2 sierpnia 2014 21:42

    Prawdziwe powidła śliwkowe ach tan smak i aromat :D polecam serdecznie PYCHA

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  4. Anonimowy8 sierpnia 2014 13:43

    czy potrzeba aż tyle cukru? czy w ogóle go potrzeba?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec15 sierpnia 2014 21:28

      Jeżeli robimy powidła na zimę potrzeba, aż tyle cukru żeby się nie popsuły. Pozdrawiam!

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  5. Anonimowy15 sierpnia 2014 20:06

    cukier jest w tym przypadku konserwantem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  6. Anonimowy23 sierpnia 2014 17:56

    cukier w powidłach śliwkowych jest całkowicie niepotrzebny, gdyż same śliwki są bardzo słodkie. zamiast cukru wystarczy długo sterylizować słoiki. moja prabacia tak robi, powidła stoją czasem przez 3 lata i nic się z nimi nie dzieje. tak więc szanowny kolego, jest Pan w błędzie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimowy7 września 2014 12:38

      cukier musi być, chyba, że chcesz je szybko zjeść, bo zimy nie przetrwa, moja opinia z własnego doświadczenia

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Anonimowy19 września 2014 21:05

      Nieprawda, cukier w powidłach może być, ale nie musi, a już 05,kg cukru na 1 kg śliwek to profanacja powideł :))) Żadna wytrawna gospodyni tak nie robi. W wyjątkowych przyupadkach dodaje się cukier, jeśli śliwki są za kwaśne, ale proporcje przy powidłach sąinne: 100-150 g na 1 kg śliwek. Kiedyś zbierało się wegierki na powidła, kiedy były już zmarszczone przy ogonku, bo wówcvzas były najsłodsze. Smażone były prawie tydzień, bez cukru i nie przypominam sobie, żeby się popsuły, chociaż jadło się je do następnego sezonu albo nawet i dłużej.

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    3. Anonimowy20 września 2014 09:07

      czego jeszcze nie ma cie w top chefie? albo master?

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    4. Gabriela Borowiec21 września 2014 08:58

      szanowne anonimy :) proszę się tu nie wykłócać, robię powidła w taki sposób i nigdy nie usłyszałam "niedobre", jeśli ktoś ma swoje sposoby i wizję polecam stworzenie własnego bloga kulinarnego, pozdrawiam!

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    5. Anonimowy22 września 2014 12:37

      Szanowna pani Gabrielo, to proszę wyłączyć możliwość komentowania:))) Nie mam pojęcia jak się tutaj zalogować, bo nie mam żadnego konta w wymienionych portalach czy jak to tam się nazywa :))) , ale uważam, że wymiana doświadczeń nie jest krytyką i nie trzeba się obrażać. Po prostu dżem jest dżemem, a powidła powidłami i każde z nich rządzą się swoimi prawami od wieków. Nie wątpię przez to w doskonały smak pani przetworów. Jeśli poczuła się Pani urażona to przepraszam, myślałam, że głos starszej pani przyda się:))) Pozdrawiam. Anna. I milczę już na wieki. A może krócej, bo za stara jestem na długowieczność :)))

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    6. Gabriela Borowiec22 września 2014 13:30

      Paniu Aniu blog i komenatrze są właśnie po to, żeby wymieniać się poglądami i doświadczeniami, dzięki czemu czytelnik będzie mógł zrobić jeszcze lepsze danie niż przedstawione tutaj, według swoich indywidualnych preferencji, ale jeśli ktoś używa słowa profanacja, to nie wie co te sformułowanie oznacza, tym bardziej, że nie prezentuję tutaj nic niejadalnego. Krytyka w internecie to rzecz normalna, idzie się do tego przyzwyczaić, ale tu chodzi o formę krytyki z Pani strony. Nie ukrywam negatywnych komentarzy, są one jak najbardziej przydatne i na miejscu. Kończąc mój wywód przytoczę pewne słowa: czasem mowa jest srebrem a milczenie złotem, pozdrawiam!

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    7. Anonimowy22 września 2014 14:25

      Muszę Panią zmartwić, znam znaczenie słów, których używam, jedynie przy smażeniu powideł nie traktuję ich śmiertelnie poważnie:))) Mam tylko nadzieję, że powidła nie obraziły się na mnie i cieszę się że, wbrew przytoczonemu przez Panią porzekadłu, nie milcząc zdążyłam Panią przeprosić za mój wybitny brak kultury i poprawności językowej.

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    8. Gabriela Borowiec22 września 2014 14:39

      temat uważam za zamknięty, miłego dnia ;)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    9. Anonimowy22 września 2014 14:52

      Jak to? A przeprosiny za obrażanie moich braków w wykształceniu?:))) Wobec tegot zabójczy przepis na przerobienie śliwek w nieziemski smakołyk zostawię dla siebie i moich potomnych ;)) Miłego gotowania:))

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    10. Odpowiedz
  7. Pani Kucharka26 sierpnia 2014 16:41

    Fajny przepis, zamierzam skorzystać z niego niebawem, czekam tylko az te węgierki się pokaża dobre. Robię rózne dzemy i zawsze daje cukier, ale wedlug wlasnego gustu, zazwyczaj robie niskoslodzone dzemy ale cukier zawsze dodaje, nigdy nie slyszalam o przepisie na dzem bez cukru, moze i dobre ale jakos nie przekonuje mnie to

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ernest Urbanski10 września 2014 15:50

      Szanowna Pani, dżem i powidła to dwie różne historie. Trzecia historia to konfitura. Również robię sporo przetworów. Jeśli chodzi o cukier - powidła bez cukru, konfiturę jeden do jednego, dżem do smaku + (ja stosuję żelatynę). To tak najprościej. Jest jeszcze historyjka pod nazwą marmolada, więcej cukru niż przecieru owocowego. Pozdrawiam i smacznego.

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Anonimowy19 września 2014 21:18

      No właśnie, dżem a powidła to dwa różne przetwory, dlatego różnie się nazywają:))

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    3. Odpowiedz
  8. Anonimowy4 września 2014 17:01

    Ja od lat robię powidła bez cukru i są pyszne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  9. Anonimowy14 września 2014 18:01

    No i sprawa rozwiązana:) ja też robię bez cukru.Powidła są tak słodkie,że nie powinno się do nich dodawać cukru,ale zawsze jest to sprawa gustu z którym oczywiście się nie dyskutuje.......

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  10. Anonimowy17 września 2014 15:24

    Powidła ze śliwek węgierek robię zawsze bez cukru.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimowy20 września 2014 09:04

      jedni dają cukier inni nie, czy to ważne, są gusta i guściki, jednią wolą słodsze inni mniej, jedni szybciej zjedzą i im się nie psują inni wolniej konsumują i się psują, w obu przypadkach powidła są dobre

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  11. Anonimowy23 września 2014 15:59

    Trzeba tak robić powidła by było jak najmniej cukru albo wcale. Zgadzam się absolutnie z panią Anną.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  12. Anonimowy23 września 2014 20:48

    ja tam robię z cukrem i nikt mi nie wciśnie kitu, że takie powidła są blee ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  13. Anonimowy4 października 2014 09:16

    Powiem tak, od kiedy mam działkę i swoje śliwki węgierki słodziusieńkie to bez cukru, ale z tych sklepowych to się chyba nie da, toż to kwaśne, a przynajmniej niesłodkie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  14. Renata Walczak16 września 2015 17:35

    Przepisów jest mnóstwo w sieci i każda z nas podaje swój wypróbowany, jeżeli komuś coś nie odpowiada wcale z naszych przepisów korzystać nie musi.
    Ja za tradycyjnymi nie przepadam, u mnie w domu robiło sie je przez trzy dni i bez cukru, ale muszą to być te prawdziwe węgierki, teraz jest czas na ciemne śliwki i one muszą być dosładzane.
    miłego dnia, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hutkow19 września 2016 17:24

      Ja w swym długim życiu zrobiłem dużo powideł i innych jak marmolada,konfitury,dżem.
      Jednak do powideł nigdy nie używałem cukru,pochodzę z gór,tajemnicę przetworów mam od babci,która wiedziała jak robić powidła.Teraz również będę robił powidła bez cukru!

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
Dodaj komentarz
Wczytaj więcej...

Obsługiwane przez usługę Blogger.

Popularne przepisy

  • thumbnails
    Krokiety nowoczesnej Babci
  • thumbnails
    Farszynki Babci
  • thumbnails
    Sałatka HIT imprezy
  • thumbnails
    Ruskie kluski
  • thumbnails
    Ciasto Magia Świąt
  • thumbnails
    Pani Walewska

Copyright © 2013-2019 Obżarciuch . Idntheme Blogger . Wspierają Nas

Durszlak.pl Baza przepisów kulinarnych Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów rondel Top Blogi zBLOGowani.pl Najlepsze Blogi FlyB - Kulinaria