Piernik

Przepis na ten piernik mam od Mamy szwagra - w naszej rodzinie każdy się nim zachwyca, a żadna kucharka nie umie mu dorównać :) Delikatny, puszysty, wilgotny o zapachu i smaku przypraw korzennych

Wymiary formy: 2 blachy 12x36 cm

Składniki:

ciasto:
  • 1/2 kg mąki pszennej 
  • 4 lub 5 jajek 
  • 1 szklanka cukru pudru 
  • 1 kostka margaryny 
  • 10 łyżek miodu płynnego 
  • 1 1/2 przyprawy do piernika 
  • 1 cukier waniliowy 
  • 2 łyżeczki sody 
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 
karmel:
  • 1 szklanki cukru 
  • 1/2 szklanki wody 


Przygotowanie:

karmel:

Szklankę cukru wsypujemy na patelnię lub garnek emaliowany, prażymy do rozpuszczenia i zbrązowienia na małym ogniu. Następnie wlewamy wodę i podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia, po czym studzimy.


ciasto:

Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, stopniowo dodajemy żółtka, cukier waniliowy, miód, karmel, mąkę z sodą, przyprawy oraz śmietanę. Białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy je do przygotowanego ciasta oraz delikatnie mieszamy. Ciasto pieczemy w temp. 150 - 160 st. około godziny. Piernik można przełożyć powidłami oraz posypać cukrem pudrem.

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

28 komentarzy:

  1. Mmmm, smakowicie wygląda. Aż zapachniało Świętami :-) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepięknie i pewnie wspaniale smakuje. A może masełko zamiast margaryny ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej można dodać masło zamiast margaryny :)
      Pozdrawiam

      Usuń
    2. Tez bym dala maslo zamiast margaryny

      Usuń
  3. robiłam ten piernik, wyszedł poprostu rewelacyjnie. POLECAM

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nareszcie jedna osoba skomentowala -ze robila ten piernik i go POLECA! dzieki

      Usuń
    2. Też robilam jest wspaniały polecam👍

      Usuń
    3. Nie za duzo tego cukru i jeszcze 10 lyzek miodu.

      Usuń
  4. smakowicie wyglada musze upiec

    OdpowiedzUsuń
  5. czy ten piernik trzeba odstawić na kilka dni po upieczeniu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. gdy wystygnie można zajadać się nim od razu ;) ale wiadomo im starszy piernik tym lepszy ;P pozdrawiam!

      Usuń
    2. NIE PIERNIKA SIE NIE ODSTAWIA!TRZEBA GO ODRAZU ZJESC!!!

      Usuń
  6. Robiłam jest wspaniały dodaję rodzynki i orzechy...super👍

    OdpowiedzUsuń
  7. Jest wyśmienity,też dodaję rodzynki i orzechy...Dziękuję za wspaniały przepis😘

    OdpowiedzUsuń
  8. Robię na każdą okazję,bardzo wszystkim smakuje.Dziękuję za wspaniały przepis.

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda bardzo apetycznie, dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  10. a nie jest za slodki przy takiej ilosci cukru i miodu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dla nas idealny, możesz ilość zmniejszyć wg własnych preferencji

      Usuń
  11. Ile waży ta kostka margaryny i czy można zastąpić ją maslem ?

    OdpowiedzUsuń
  12. Dwie blachy 12x36? A na jednej to jaka wielkość?

    OdpowiedzUsuń
  13. Piekłam z tego przepisu, super wyrósł i jest pyszny. Polecam przepis.

    OdpowiedzUsuń
  14. Piekłam, lepszego nie jadłam, polecam...

    OdpowiedzUsuń
  15. Dzis upieklam ,polecam przepis

    OdpowiedzUsuń