Pyry z gzikiem

Pyry z gzikiem to tanie, szybkie i syte jedzenie postne z terenów Wielkopolski

Składniki:
  • 4 duże pyry (ziemniaki) lub kilka małych 
  • 30 dag białego sera półtłustego 
  • 2 - 3 łyżki śmietany 18% 
  • pęczek szczypiorku lub 1 mała cebula 
  • sól, pieprz mielony 


Przygotowanie:

Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach w nieosolonej wodzie. W międzyczasie wkładamy do miseczki ser i rozgniatamy go widelcem. Następnie dodajemy poszatkowany szczypiorek lub cebulę oraz śmietanę, sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy (można też dodać według uznania np. rzodkiewkę, rzeżuchę, natkę pietruszki, czosnek). Następnie ciepłe ziemniaki, jeżeli są ''stare'' obieramy z łupin, a ''młode'' w mundurkach kroimy na pół lub ćwiartki. Pyry solimy i na nie lub obok nakładamy kleks gziku.

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

9 komentarzy:

  1. Szczerze mówiąc nigdy nie jadłam tego dania. Będę musiała koniecznie spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Szczerze Ci powiem, że uwielbiam PYRY Z GZIKIEM (dziękuję, że napisałaś mi o tym przepisie na blogu) zawsze jak jestem w Poznaniu to odwiedzam knajpki tylko po to, żeby kolejny raz skosztować :) Obiecujesz, że ten gzik będzie taki jak Poznański?

    Alicja , przepisomania.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przepis mamy od rodowitej Poznanianki i zapewniam, że to danie jest wyśmienite :)
      pozdrawiam

      Usuń
  4. Pyszne teej! ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super to jadło, uwielbiam tego typu proste dania.Zapraszam do siebie i pozdrawiam http://zyciecudem.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. PYSZNE JEDZENIE MOJEGO DZIECINSTWA:) JESZCZE BYL OLEJ LNIANY,,,SMAK JEGO CZUJE DO DZISIAJ:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam pyry z gzikiem. Polecam przepis.

    OdpowiedzUsuń
  8. Już wiem co zrobić na obiad w Popielec. Dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń