Składniki:
- 1 kg żeberek
- 1 kg białej kapusty lub kiszonej
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- przyprawy: sól, pieprz mielony, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, pieprz ziołowy, pieprz ziarnisty, ostra papryka, kminek, przyprawa do dań z kapusty
- smalec lub olej do smażenia
- mąka
- 1 szklanka wody lub bulionu
Przygotowanie:
Umyte żeberka kroimy na porcje, solimy, pieprzymy, obtaczamy w mące i smażymy z obu stron na złoty kolor. Na tym samym tłuszczu smażymy również pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie podsmażone żeberka i cebulę przekładamy do dużego garnka. Wrzucamy do niego także grubo poszatkowaną kapustę, pokrojony czosnek, przyprawy oraz sos sojowy. Całość zalewamy wodą lub bulionem i dusimy na wolnym ogniu do miękkości (w razie potrzeby dolewamy wody). Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy. Danie żeberka w kapuście podajemy z ziemniakami lub świeżym pieczywem.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
kapusta mięsne obiad żeberka żeberka duszone w kapuście żeberka na obiad żeberka w kapuście
Baardzo apetyczne te żeberka....
OdpowiedzUsuńmam jeszcze zapasy kiszonej kapuchy, więc chętnie skorzystam z pomysłu
Pozdrawiam ;)
Czy przepis wykorzystany? Jaki efekt?
UsuńAż się głodna zrobiłam :) muszę wypróbować tylko czy taki laik jak ja da sobie radę?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ! :)
Z pewnością sobie poradzisz z tym daniem :)
Usuńpozdrawiam
Treściwe i pyszne danie!!!
OdpowiedzUsuńMniam !!
OdpowiedzUsuńPysznie się prezentują te żeberka w kapuście. Dzięki za przepis.
OdpowiedzUsuńDawno je nie robiłam, a wszyscy domownicy je lubią. Dziękuję za przypomnienie przepisu.
OdpowiedzUsuńApetyczne, trzeba zrobić na obiad.....dzięki za przepis.
OdpowiedzUsuńIle trzeba dusić?
OdpowiedzUsuń