Napój winogronowy na zimę

Napój winogronowy tak posmakował domownikom, że na zimę musiałam zrobić podwójną porcję. Domowy napój bez chemii sprawdzi się latem i zimą, a jego przygotowanie nie wymaga dużo wysiłku

Ilość: 13 butelek (300 ml)

Składniki:
  • 2 kg winogron (u mnie różowych)
  • duży pęczek mięty
  • 2 l wody
  • około 5 łyżek cukru



Przygotowanie:

Umyte winogrona oddzielamy z kiści. Do dużego garna wkładamy na zmianę miętę z winogronami i zalewamy 2 litrami wody. Garnek stawiamy na małym ogniu. Napój gotujemy do rozpadnięcia się owoców.



Następnie rozgotowane winogrona i miętę wyjmujemy łyżką cedzakową, a resztę przecedzamy przez gęste sitko. Gorący napój słodzimy do smaku. Przelewamy do butelek, zakręcamy i pasteryzujemy kilka minut. Napój winogronowy najlepiej smakuje schłodzony lub z kostkami lodu.

Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

4 komentarze:

  1. Nigdy nie robiłam takich napoi na zimę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis, koniecznie muszę spróbować. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja robiłam z mięty dzieci uwielbiają ten sok co wcześniej nie przekazaliśmy za mięta 3l wody 75g kwasku cytrynowego 2.5 kg cukru i duża garść mięty zagotować wszystko zostawić na 24h po tym czas8e przecedzic do sloikow ja mam w litrowych gotujemy 10 -15 min

    OdpowiedzUsuń