Kahlua - domowa wersja pysznego likieru kawowego

Likier idealny dla wielbicieli i smakoszy kawy. Jest bardzo aromatyczny. Likier z tego przepisu to domowa wersja meksykańskiego likieru kawowego kahlua. Taki likier znakomicie sprawdzi się na babskich wieczorach i pogaduszkach. Z powodzeniem można go podarować bliskim jako świąteczny prezent. Polecam Wam ten przepis


Ilość: około 900 ml
Składniki:
  • 1 i 1/2 szklanki wody
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki kawy rozpuszczalnej
  • 1/4 szklanki gorzkiego kakao
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka wódki 40%
  • 1/2 szklanki rumu


Przygotowanie:
Wodę zagotowuje z cukrem. Do gorącego syropu wsypuję kawę rozpuszczalna i gorzkie kakao. Mieszam do rozpuszczenia i odstawiam do wystygnięcia. Do zimnego syropu kawowego wlewam ekstrakt z wanilii, wódkę i rum. Mieszam.


Likier rozlewam do butelek i zakręcam. Butelki z likierem kawowym odstawiam na około 3 tygodnie do przegryzienia. Po tym czasie likier jest najlepszy do picia. Przed podaniem butelką z likierem należy potrząsnąć. Pamiętajmy likier to trunek tylko dla dorosłych! Więcej ciekawych przepisów na słodkie alkohole, likiery i nalewki znajdziecie tutaj.

Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!