Blok czekoladowy

Doskonały i szybki deser bez pieczenia, przysmak z czasów PRL-u

Wymiary keksówki: 12x28 cm

Składniki:
  • 250 g masła 
  • 400 g mleka w proszku 
  • 3/4 szklanki mleka (może być woda) 
  • 1 szklanka cukru (jeżeli ktoś lubi b. słodko można dać 1,5 szklanki) 
  • 5 łyżek kakao 
  • około 6 paczek herbatników (600 g) 



Przygotowanie:

Do garnka wlewamy mleko, wkładamy masło, wsypujemy cukier oraz kakao. Całość mieszamy na małym ogniu, aż wszystkie składniki się dokładnie rozpuszczą i połączą. Odstawiamy w chłodne miejsce, aby masa przestygła. Herbatniki wsypujemy do miski (pozostawiamy 2 paczki około 200 g) i za pomocą tłuczka, malaksera lub ręką rozgniatamy je drobno. Następnie do masy czekoladowej porcjami wsypujemy mleko w proszku i miksujemy. Dodajemy partiami pokruszone herbatniki (tyle ile masa przyjmie) i drewnianą łyżką wszystko dokładnie mieszamy (masa jest bardzo gęsta). Można też dosypać bakalie (np.: rodzynki, orzechy).




W międzyczasie formę wykładamy papierem do pieczenia (papier powinien wystawać poza keksówkę, aby łatwiej było wyjąć blok). Do formy wykładamy połowę masy, mokrą ręką dociskamy i wciskamy kilka podzielonych na duże kawałki herbatników tych, które pozostawiliśmy. Podobnie postępujemy z pozostałą masą i kawałkami herbatników. Całość ponownie ugniatamy wilgotną dłonią i wstawiamy do lodówki. Po kilku godzinach wyjmujemy z formy, zdejmujemy papier i blok kroimy na kawałki.


Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

24 komentarze:

  1. Ale fajne musze to kiedyś zrobić.:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki blok robiłam w czasach kartkowych w PRL-u, chętnie spróbowałabym i dziś, ten wygląda rasowo!
    Na ladach sklepowych stały takie bloki, ciemne i jasne, z sentymentem wspominam.

    OdpowiedzUsuń
  3. A gdzie kupic mleko w proszku ?? .To niebieskie po 19 zł ( w PRL ) było .A dzis jakie jest mleko w proszku??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mleko w proszku mozna kupić w każdym supermarkecie :) Wybierając zwróć uwagę aby nie było graulowane tylko zwykłe mleko w proszku :)
      pozdrawiam!

      Usuń
    2. U mnie w sklepie jest nawet dostępne te niebieskie mleko w proszku pozdrawiam

      Usuń
  4. Mój mąż wprost przepada za takim czekoladowym blokiem, zawsze mówi: "zrób mi czekoladki" :D czasem dodaję różne orzechy i suszone owoce dla urozmaicenia :) Twój blok jest pięknie uformowany :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mój mąż wprost przepada za takim czekoladowym blokiem, zawsze mówi: "zrób mi czekoladki" :D czasem dodaję różne orzechy i suszone owoce dla urozmaicenia :) Twój blok jest pięknie uformowany :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Faktycznie, klasyk! U mnie w domu się to zawsze nazywało kryzysowy blok ;) A bez herbatników i wylewana na dużą blachę była kryzysowa czekolada ;) Prostota smaku, ale jaka frajda przy jedzeniu! Nigdy się nie znudzi :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super przepis !!! Sprawdziłam ! !! Jest pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  8. Zamiast herbatników można dodać ryż preparowany, też dobre ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Można do środka dodać różności, bakalie, orzeszki itp. Wtedy jest ciekawszy w smaku:) Choć powiem szczerze, że wolę jednak klasyczny z samymi herbatnikami :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja pamiętam jak mama robiła czekoladki na choinkę ale do masy dodawała troche masła a więcej Ceresu a teraz nigdzie nie ma tego tłuszczu. jak ktoś wie niech napisze gdzie można kupić.

    OdpowiedzUsuń
  11. Gabrysiu, długo szukałam prawdziwego przepisu na ten blok, aż wreszcie znalazłam u Ciebie, na dniach się za niego zabiorę, wygląda dokładnie jak ten, który pamiętam z dzieciństwa !

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciekawe! Jeśli uda mi się go zrobić, to poczuję ten smak PRL-u, choć tych czasów nie doświadczyłam!

    OdpowiedzUsuń
  13. Wspaniałe przepisy,zachęcona do działania,zrobię dzisiaj szneki z glancem i trójkąty ziołowo -serowe.
    Dziękuję i serdecznie pozdrawiam.
    zator

    OdpowiedzUsuń
  14. uwielbiam! taki deser zawsze poprawia humor :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Słuchajcie, czemu pojawiły się krople tłuszczu już po wymieszaniu i wyłożeniu na blaszkę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. masę mieszamy na małym ogniu, może była zbyt wysoka temperatura i wszystkie składniki zamiast się połączyć się rozwarstwiły albo słabej jakości masło się zważyło, pozdrawiam!

      Usuń
  16. Blok czekoladowy pycha:) przepis super:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  18. Super przepis. Blok wszystkim domownikom bardzo smakował. Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  19. Tak apetycznie wygląda, że muszę zrobić. Dzięki za fajny przepis...

    OdpowiedzUsuń
  20. Pamiętamy blok czekoladowy, jest bardzo smaczny. Dziękujemy za przypomnienie przepisu.

    OdpowiedzUsuń