• Kategorie
  • Ciasta i desery
  • Obiady
  • Sałatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Nalewki
  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie

Obżarciuch

  • Strona główna
  • O blogu
  • Kategorie
Menu

Blok czekoladowy



Doskonały i szybki deser bez pieczenia, przysmak z czasów PRL-u

Forma: keksówka ok. 28 cm

Składniki:

  • 250 g masła 
  • 400 g mleka w proszku 
  • 3/4 szklanki mleka (może być woda) 
  • 1 szklanka cukru (jeżeli ktoś lubi b. słodko można dać 1,5 szklanki) 
  • 5 łyżek kakao 
  • około 6 paczek herbatników (600 g) 



Przygotowanie:

Do garnka wlewamy mleko, wkładamy masło, wsypujemy cukier oraz kakao. Całość mieszamy na małym ogniu, aż wszystkie składniki się dokładnie rozpuszczą i połączą. Odstawiamy w chłodne miejsce, aby masa przestygła. W międzyczasie formę wykładamy papierem do pieczenia (papier powinien wystawać poza keksówkę, aby łatwiej było wyjąć blok). Potem herbatniki wsypujemy do miski (pozostawiamy 2 paczki ok. 200 g) i za pomocą tłuczka, malaksera lub ręką rozgniatamy je drobno. Następnie do masy czekoladowej porcjami wsypujemy mleko w proszkui miksujemy. Dodajemy również porcjami pokruszone herbatniki (tyle ile masa przyjmie) i drewnianą łyżką wszystko dokładnie mieszamy (masa jest bardzo gęsta). Można też dosypać bakalie (np.: rodzynki, orzechy). Do formy wykładamy połowę masy, mokrą ręką dociskamy i wciskamy kilka podzielonych na duże kawałki herbatników tych, które pozostawiliśmy. Podobnie postępujemy z pozostałą masą i kawałkami herbatników. Całość ponownie ugniatamy wilgotną dłonią i wstawiamy do lodówki. Po kilku godzinach wyjmujemy z formy, zdejmujemy papier i blok kroimy na kawałki. 

  

Smacznego!



Obżarciuch
18 Comments
blok czekoladowy, deser czekoladowy, desery, herbatniki
sobota, 31 maja 2014
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
  • Udostępnij
    Zapisz
blok czekoladowy deser czekoladowy desery herbatniki Blok czekoladowy

Polecane przepisy

18 komentarzy:

  1. Anonimowy1 czerwca 2014 20:27

    Ale fajne musze to kiedyś zrobić.:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  2. SMAKOWE KUBKI2 czerwca 2014 15:31

    Taki blok robiłam w czasach kartkowych w PRL-u, chętnie spróbowałabym i dziś, ten wygląda rasowo!
    Na ladach sklepowych stały takie bloki, ciemne i jasne, z sentymentem wspominam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  3. Anonimowy2 czerwca 2014 19:40

    A gdzie kupic mleko w proszku ?? .To niebieskie po 19 zł ( w PRL ) było .A dzis jakie jest mleko w proszku??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec2 czerwca 2014 19:59

      mleko w proszku mozna kupić w każdym supermarkecie :) Wybierając zwróć uwagę aby nie było graulowane tylko zwykłe mleko w proszku :)
      pozdrawiam!

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  4. Życie z apetytem3 czerwca 2014 17:53

    Mój mąż wprost przepada za takim czekoladowym blokiem, zawsze mówi: "zrób mi czekoladki" :D czasem dodaję różne orzechy i suszone owoce dla urozmaicenia :) Twój blok jest pięknie uformowany :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  5. Życie z apetytem3 czerwca 2014 17:54

    Mój mąż wprost przepada za takim czekoladowym blokiem, zawsze mówi: "zrób mi czekoladki" :D czasem dodaję różne orzechy i suszone owoce dla urozmaicenia :) Twój blok jest pięknie uformowany :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  6. aaasikkk5 czerwca 2014 22:37

    Faktycznie, klasyk! U mnie w domu się to zawsze nazywało kryzysowy blok ;) A bez herbatników i wylewana na dużą blachę była kryzysowa czekolada ;) Prostota smaku, ale jaka frajda przy jedzeniu! Nigdy się nie znudzi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  7. Anonimowy29 lipca 2014 08:56

    Super przepis !!! Sprawdziłam ! !! Jest pyszny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  8. Anonimowy23 października 2014 11:57

    Zamiast herbatników można dodać ryż preparowany, też dobre ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  9. Anonimowy19 listopada 2014 14:12

    Można do środka dodać różności, bakalie, orzeszki itp. Wtedy jest ciekawszy w smaku:) Choć powiem szczerze, że wolę jednak klasyczny z samymi herbatnikami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  10. Anonimowy8 stycznia 2015 16:29

    Ja pamiętam jak mama robiła czekoladki na choinkę ale do masy dodawała troche masła a więcej Ceresu a teraz nigdzie nie ma tego tłuszczu. jak ktoś wie niech napisze gdzie można kupić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  11. Ewa Capri20 maja 2015 22:32

    Gabrysiu, długo szukałam prawdziwego przepisu na ten blok, aż wreszcie znalazłam u Ciebie, na dniach się za niego zabiorę, wygląda dokładnie jak ten, który pamiętam z dzieciństwa !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  12. Karolina Cichosz4 listopada 2016 08:24

    Ciekawe! Jeśli uda mi się go zrobić, to poczuję ten smak PRL-u, choć tych czasów nie doświadczyłam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  13. zator28 stycznia 2017 12:05

    Wspaniałe przepisy,zachęcona do działania,zrobię dzisiaj szneki z glancem i trójkąty ziołowo -serowe.
    Dziękuję i serdecznie pozdrawiam.
    zator

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  14. Anna S.28 stycznia 2017 18:35

    Znam i bardzo lubię :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  15. Patrycja Tyminska4 lutego 2017 15:46

    uwielbiam! taki deser zawsze poprawia humor :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  16. Anonimowy2 marca 2017 18:51

    Słuchajcie, czemu pojawiły się krople tłuszczu już po wymieszaniu i wyłożeniu na blaszkę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec2 marca 2017 20:34

      masę mieszamy na małym ogniu, może była zbyt wysoka temperatura i wszystkie składniki zamiast się połączyć się rozwarstwiły albo słabej jakości masło się zważyło, pozdrawiam!

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
Dodaj komentarz
Wczytaj więcej...

Obsługiwane przez usługę Blogger.

Popularne przepisy

  • thumbnails
    Krokiety nowoczesnej Babci
  • thumbnails
    Farszynki Babci
  • thumbnails
    Sałatka HIT imprezy
  • thumbnails
    Ruskie kluski
  • thumbnails
    Ciasto Magia Świąt
  • thumbnails
    Pani Walewska

Copyright © 2013-2019 Obżarciuch . Idntheme Blogger . Wspierają Nas

Durszlak.pl Baza przepisów kulinarnych Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów rondel Top Blogi zBLOGowani.pl Najlepsze Blogi FlyB - Kulinaria