Doskonały i szybki deser bez pieczenia, przysmak z czasów PRL-u
Forma: keksówka ok. 28 cm
Składniki:
- 250 g masła
- 400 g mleka w proszku
- 3/4 szklanki mleka (może być woda)
- 1 szklanka cukru (jeżeli ktoś lubi b. słodko można dać 1,5 szklanki)
- 5 łyżek kakao
- około 6 paczek herbatników (600 g)
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy mleko, wkładamy masło, wsypujemy cukier oraz kakao. Całość mieszamy na małym ogniu, aż wszystkie składniki się dokładnie rozpuszczą i połączą. Odstawiamy w chłodne miejsce, aby masa przestygła. W międzyczasie formę wykładamy papierem do pieczenia (papier powinien wystawać poza keksówkę, aby łatwiej było wyjąć blok). Potem herbatniki wsypujemy do miski (pozostawiamy 2 paczki ok. 200 g) i za pomocą tłuczka, malaksera lub ręką rozgniatamy je drobno. Następnie do masy czekoladowej porcjami wsypujemy mleko w proszkui miksujemy. Dodajemy również porcjami pokruszone herbatniki (tyle ile masa przyjmie) i drewnianą łyżką wszystko dokładnie mieszamy (masa jest bardzo gęsta). Można też dosypać bakalie (np.: rodzynki, orzechy). Do formy wykładamy połowę masy, mokrą ręką dociskamy i wciskamy kilka podzielonych na duże kawałki herbatników tych, które pozostawiliśmy. Podobnie postępujemy z pozostałą masą i kawałkami herbatników. Całość ponownie ugniatamy wilgotną dłonią i wstawiamy do lodówki. Po kilku godzinach wyjmujemy z formy, zdejmujemy papier i blok kroimy na kawałki.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!