Grillowany pstrąg w ziołach

Zdrowa, smaczna i aromatyczna propozycja z grilla, czyli pstrąg w ziołach

Składniki:
  • 2 wypatroszone pstrągi 
  • zioła: natka pietruszki i lubczyku, szczypiorek, oregano lub inne zioła według uznania 
  • papryka ostra 
  • 1 cytryna 
  • 1 duża cebula 
  • olej 


Przygotowanie:

Ryby czyścimy, myjemy, odcinamy głowy i płetwy. W międzyczasie przygotowujemy bejcę: do oleju wrzucamy drobno pokrojone zioła, przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy. Następnie pstrągi skrapiamy cytryną i smarujemy powstałą bejcą z obu stron oraz w środku. Do środka wkładamy również krążki pokrojonej cebuli. Ryby zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny. Potem pieczemy na grillu ok. 30-40 min. 


Tak przygotowanego pstrąga w ziołach podajemy z sałatkami z świeżych warzyw. 

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

4 komentarze:

  1. Mniam mniam, pyysznosci.....
    ...czyli majówka się udała :))
    Taki grill to kiedyś chcemy sobie wybudować jak,, osiadziemy,, na wsi - mam pytanie, czy był budowany samodzielnie od podstaw, czy zakupiony i składany z elementów...? Chociaż po kamieniach to chyba widzę, że budowany własnoręcznie.... no chyba, że się mylę..(.?)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a dziękuję majówka się udała, chodź pogoda mogła być lepsza :) grill był budowany własnoręcznie, jeśli chcesz coś więcej wiedzieć na ten temat napisz do mnie maila :) pozdrawiam!

      Usuń
  2. Macie ekstra grilla :) pstrąg smakuje najlepiej jak jest świeży czyli nie mrożony. Czasami będąc w górach odwiedzam miejsca (zajazdy) w których podawany jest pstrąg z własnej hodowli. Gdzieniegdzie można do samemu złapać i wybrany usmażyć na miejscu - dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja slyszalam zeby grillowac ryby z glowami, one daja smak

    OdpowiedzUsuń