Ogórki korniszone

Smaczne ogórki konserwowe, sprawdzają się wspaniale jako dodatek do obiadu, sałatek i kanapek

Ilość: 10 słoików (900 ml)

Składniki:

  • 5 kg ogórków 
  • 500 ml octu 
  • 2,5 l wody 
  • 2 łyżki soli 
  • 1 szklanka cukru 
  • 2 główki czosnku (10 dużych ząbków) 
  • wiązka kopru 
  • gorczyca 
  • 10 liści laurowych 



Przygotowanie:

Ogórki moczymy i myjemy. Do słoików wkładamy po ząbku czosnku przekrojonym na pół, gałązce kopru, liściu laurowym, wsypujemy po kilka ziarenek gorczycy oraz ciasno układamy ogórki.



W garnku gotujemy wodę z octem, solą i cukrem (zasada jest taka, że na butelkę octu (500 ml) potrzeba 5 butelek wody). Następnie gorącą zalewę wlewamy do ogórków, zakręcamy słoiki i pasteryzujemy. Ilość słoików zależy od wielkości ogórków i ich ułożenia.

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

13 komentarzy:

  1. Ja też juz robię korniszony! Pyszne są! Zresztą kiszone też sa pyszne!:)










    Ja też już robię korniszony! Są pyszne! Zresztą kiszone też są smaczniutkie! Ostatnio robiłam ogórki konserwowe z chili! Pozdrawiam A



    OdpowiedzUsuń
  2. Witam....wydaje mi się, że w przepisie jest błąd....zamiast 5 butelek wody powinno być 5 szklanek wody, chyba że się mylę....a tak poza tym przepis na ogóreczki do wypróbowania. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dobrze jest w przepisie :) ocet do wody jest w stosunku 1:5, ja wodę odmierzałam butelką, w której był ocet :)

      Usuń
  3. Ja bardzo lubię korniszony,są przesmaczne;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Korniszony, kwaśne i chrupiące, to moje ulubione ogórasy. Zaraz po kiszonych :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię je kłaść na kanapki, oj zdrowe i pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. ja ogórki zaprawiam na raty- mam swoje i w zależności ile mi zejdzie z ogródka to zaprawiam małymi porcjami, za każdym razem inne:)
    a korniszonki muszą być:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Odpowiedzi
    1. kilka minut, nie dłużej niż 10 min :)

      Usuń
    2. Po 10 minutach są ugotowane,nie o to chodzi,ja wyjmuje jak tylko woda zaczyna się gotowac,słoik dokręcam ogorki są chrupiące,proszę spróbować

      Usuń
  8. Korniszone...wszyscy je korniszą!

    OdpowiedzUsuń
  9. Dokładnie. Szklanka octu na 5 szklanek wody. Z takiej proporcji robię. Nigdy nie robię z tak dużej ilości ogórków, tylko z tego co zbiorę na działce.

    OdpowiedzUsuń