Smaczne ogórki konserwowe, sprawdzają się wspaniale jako dodatek do obiadu, sałatek i kanapek
Ilość: 10 słoików (900 ml)
Składniki:
- 5 kg ogórków
- 500 ml octu
- 2,5 l wody
- 2 łyżki soli
- 1 szklanka cukru
- 2 główki czosnku (10 dużych ząbków)
- wiązka kopru
- gorczyca
- 10 liści laurowych
Przygotowanie:
Ogórki moczymy i myjemy. Do słoików wkładamy po ząbku czosnku przekrojonym na pół, gałązce kopru, liściu laurowym, wsypujemy po kilka ziarenek gorczycy oraz ciasno układamy ogórki.
W garnku gotujemy wodę z octem, solą i cukrem (zasada jest taka, że na butelkę octu (500 ml) potrzeba 5 butelek wody). Następnie gorącą zalewę wlewamy do ogórków, zakręcamy słoiki i pasteryzujemy. Ilość słoików zależy od wielkości ogórków i ich ułożenia.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!