• Kategorie
  • Ciasta i desery
  • Obiady
  • Sałatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Nalewki
  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie

Obżarciuch

  • Strona główna
  • O blogu
  • Kategorie
Menu

Ogórki korniszone



Smaczne ogórki konserwowe, sprawdzają się wspaniale jako dodatek do obiadu, sałatek i kanapek

Ilość: 10 słoików (900 ml)

Składniki:

  • 5 kg ogórków 
  • 500 ml octu 
  • 2,5 l wody 
  • 2 łyżki soli 
  • 1 szklanka cukru 
  • 2 główki czosnku (10 dużych ząbków) 
  • wiązka kopru 
  • gorczyca 
  • 10 liści laurowych 




Przygotowanie:

Ogórki moczymy i myjemy. Do słoików wkładamy po ząbku czosnku przekrojonym na pół, gałązce kopru, liściu laurowym, wsypujemy po kilka ziarenek gorczycy oraz ciasno układamy ogórki.


W garnku gotujemy wodę z octem, solą i cukrem (zasada jest taka, że na butelkę octu (500 ml) potrzeba 5 butelek wody). Następnie gorącą zalewę wlewamy do ogórków, zakręcamy słoiki i pasteryzujemy. Ilość słoików zależy od wielkości ogórków i ich ułożenia. 

Smacznego!




Gabriela Borowiec
11 Comments
ogórki, ogórki konserwowe, ogórki korniszone, ogórki octowe, ogórki w occie, przetwory, przetwory z ogórków
piątek, 18 lipca 2014
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
  • Udostępnij
    Zapisz
ogórki ogórki konserwowe ogórki korniszone ogórki octowe ogórki w occie przetwory przetwory z ogórków Ogórki korniszone

Polecane przepisy

11 komentarze

  1. Anika20 lipca 2014 20:32

    Ja też juz robię korniszony! Pyszne są! Zresztą kiszone też sa pyszne!:)










    Ja też już robię korniszony! Są pyszne! Zresztą kiszone też są smaczniutkie! Ostatnio robiłam ogórki konserwowe z chili! Pozdrawiam A



    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  2. Zofia Matusiak30 lipca 2015 17:32

    Witam....wydaje mi się, że w przepisie jest błąd....zamiast 5 butelek wody powinno być 5 szklanek wody, chyba że się mylę....a tak poza tym przepis na ogóreczki do wypróbowania. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec30 lipca 2015 17:40

      dobrze jest w przepisie :) ocet do wody jest w stosunku 1:5, ja wodę odmierzałam butelką, w której był ocet :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  3. Naturalne metody3 sierpnia 2015 11:41

    Ja bardzo lubię korniszony,są przesmaczne;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  4. Beata, Magazyn Kuchenny3 sierpnia 2015 16:37

    Korniszony, kwaśne i chrupiące, to moje ulubione ogórasy. Zaraz po kiszonych :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  5. Lena3 sierpnia 2015 20:23

    Lubię je kłaść na kanapki, oj zdrowe i pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  6. smak uczucie3 sierpnia 2015 20:48

    Korniszonki są super :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  7. Renata Walczak4 sierpnia 2015 09:22

    ja ogórki zaprawiam na raty- mam swoje i w zależności ile mi zejdzie z ogródka to zaprawiam małymi porcjami, za każdym razem inne:)
    a korniszonki muszą być:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  8. Jagoda4 lipca 2017 18:12

    Jak dlugo pasteryzowac?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec4 lipca 2017 19:18

      kilka minut, nie dłużej niż 10 min :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  9. Babcia13 sierpnia 2018 14:04

    Korniszone...wszyscy je korniszą!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
Dodaj komentarz
Wczytaj więcej...

Obsługiwane przez usługę Blogger.

Popularne przepisy

  • thumbnails
    Ciasto leniwiec w 20 minut
  • thumbnails
    Sałatka wujka
  • thumbnails
    Krakersik bez pieczenia
  • thumbnails
    Ciasto cappuccino w 20 minut
  • thumbnails
    Kurczak pieczony w sosie serowym
  • thumbnails
    Ciasto dla leniwych w 10 minut

Copyright © 2013-2019 Obżarciuch . Idntheme Blogger . Wspierają Nas

Durszlak.pl Baza przepisów kulinarnych Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków rondel Top Blogi zBLOGowani.pl Najlepsze Blogi FlyB - Kulinaria