Korzenne ciasto ze śliwkami

Bardzo aromatyczne ciasto i proste w wykonaniu

Wymiary formy: 36x25 cm

Składniki:
  • 50 dag mąki tortowej 
  • 20 dag masła lub 25 dag margaryny 
  • 30 dag cukru 
  • 1 cukier wanilinowy 
  • 6 jajek 
  • 0,5 szklanki mleka 
  • 1 łyżka przyprawy korzennej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2 galaretki wiśniowe 
  • ok. 1 kg śliwek 



Przygotowanie:

Miękkie masło ucieramy z cukrami na puszystą masę. Następnie dodajemy kolejno jajka na zmianę z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz przyprawą korzenną. Na koniec wlewamy stopniowo mleko i dokładnie miksujemy wszystkie składniki na gładką masę. Ciasto zyska doskonały aromat, jeśli podczas ucierania dodamy do niego kieliszek śliwowicy lub koniaku. Powstałe ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Na nie układamy przekrojone na połówki i wypestkowane śliwki (przekrojonymi płaszczyznami do góry).



Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 175 st. około 45 minut. Po upieczeniu placek odstawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie przygotowujemy galaretki według przepisu na opakowaniu (można dać mniej wody). Gdy galaretka zacznie tężeć, zalewamy nią wierzch ciasta i pozostawiamy do całkowitego zastygnięcia. Placek można również przygotować w wersji bez galaretki i posypać cukrem pudrem.

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

13 komentarzy: