Prosty przepis na sałatkę na zimę oraz smaczny dodatek do obiadu
Ilość: 14 słoików (720 ml)
Składniki:
- 5 kg zielonych pomidorów
- 1,5 kg cebuli cukrowej
- 1,5 kg papryki czerwonej
- nać selera
- 1 czubata łyżka soli
- 1/2 szklanki oleju
- 1 łyżeczka pieprzu
- około 14 ząbki czosnku
- gorczyca
- ziele angielskie
- liście laurowe
zalewa:
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 l octu 10%
- 2,5 l wody
- 1 szklanka cukru
Przygotowanie:
Pomidory, paprykę i nać selera myjemy. Z papryki wyciągamy gniazda nasienne, sparzamy i kroimy w paski, natomiast pomidory i cebulę w talarki. Nać selera drobno siekamy. Pokrojone warzywa mieszamy z 1 łyżką czubatą soli, olejem i pieprzem. Zostawiamy na 2-3 godziny (żeby zmiękły). W słoiki wkładamy po jednym ząbku czosnku przekrojonym na pół, kilka ziarenek gorczycy, 3-4 ziarenka ziela angielskiego i liść laurowy. Następnie gotujemy zalewę z octu, wody, soli i cukru oraz zalewamy warzywa, mieszamy i całość przekładamy w słoiki.
Słoiki z sałatką zakręcam i pasteryzujemy.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!