• Kategorie
  • Ciasta i desery
  • Obiady
  • Sałatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Nalewki
  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie

Obżarciuch

  • Strona główna
  • O blogu
  • Kategorie
Menu

Sałatka z zielonych pomidorów z papryką

Prosty przepis na sałatkę na zimę oraz smaczny dodatek do obiadu

Ilość: 14 słoików (720 ml)

Składniki:

  • 5 kg zielonych pomidorów 
  • 1,5 kg cebuli cukrowej 
  • 1,5 kg papryki czerwonej 
  • nać selera 
  • 1 czubata łyżka soli 
  • 1/2 szklanki oleju 
  • 1 łyżeczka pieprzu 
  • około 14 ząbki czosnku 
  • gorczyca 
  • ziele angielskie 
  • liście laurowe 
zalewa:
  • 1 łyżeczka soli 
  • 0,5 l octu 10% 
  • 2,5 l wody 
  • 1 szklanka cukru 



Przygotowanie:

Pomidory, paprykę i nać selera myjemy. Z papryki wyciągamy gniazda nasienne, sparzamy i kroimy w paski, natomiast pomidory i cebulę w talarki. Nać selera drobno siekamy. Pokrojone warzywa mieszamy z 1 łyżką czubatą soli, olejem i pieprzem. Zostawiamy na 2-3 godziny (żeby zmiękły). W słoiki wkładamy po jednym ząbku czosnku przekrojonym na pół, kilka ziarenek gorczycy, 3-4 ziarenka ziela angielskiego i liść laurowy. Następnie gotujemy zalewę z octu, wody, soli i cukru oraz zalewamy warzywa, mieszamy i całość przekładamy w słoiki.



Słoiki z sałatką zakręcam i pasteryzujemy.

Smacznego!



Obżarciuch
35 Comments
przetwory, przetwory z papryki, przetwory z pomidorów, Sałatka z zielonych pomidorów, sałatka z zielonych pomidorów z papryką, zielone pomidory
środa, 3 września 2014
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
  • Udostępnij
    Zapisz
przetwory przetwory z papryki przetwory z pomidorów Sałatka z zielonych pomidorów sałatka z zielonych pomidorów z papryką zielone pomidory Sałatka z zielonych pomidorów z papryką

Polecane przepisy

35 komentarzy:

  1. mopswkuchni3 września 2014 17:31

    Wygląda bardzo apetycznie. Chętnie wypróbuję przepis. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  2. Marzena Szkodzińska3 września 2014 18:58

    Bardzo fajny pomysł na sałatkę :-) na zimę do obiadku będzie super :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  3. Agnieszka Gąsior3 września 2014 19:18

    Szukałam przepisu na taką właśnie sałatkę do słoików ;)
    Twój prezentuje się wyśmienicie i chętnie z niego skorzystam. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  4. Klaudia Pałka5 września 2014 23:16

    Super przepis! Bardzo mi się podoba :) Sałatka ładnie prezentuje się w tych słoiczkach!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  5. Anonimowy6 września 2014 11:12

    Zielone pomidory można z powodzeniem zastąpić pomidorami żółtymi!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  6. Anonimowy5 października 2014 19:29

    wypróbuję na pewno ,wygląda bardzo apetycznie :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  7. Anonimowy6 października 2014 21:11

    Przepis ciekawy ,warto spróbować



    .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  8. Anonimowy8 października 2014 19:10

    A ile czasu pasteryzujemy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec13 października 2014 12:23

      Pasteryzujemy około 10 minut :) Pozdrawiam!

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  9. Anonimowy13 października 2014 10:50

    10 15 min

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  10. Anonimowy18 października 2014 20:27

    Moje pomidory i papryka zielona jeszcze w szklarni,szukam przepisu, a tu idealny ...... napewno sprobuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  11. Anonimowy17 sierpnia 2015 16:49

    W przepisie - składniki - jest 1/2 szklanki oleju, a w opisie nie mogę go znaleźć. Podobną sałatkę znam z dzieciństwa. Była pyszna. Pozdrawiam. Babcia Marysia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec17 sierpnia 2015 16:59

      Pokrojone warzywa mieszamy z 1 łyżką czubatą soli, olejem i pieprzem. :):)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  12. Anonimowy3 września 2015 19:29

    warzywa przekładamy do zalewy gotujemy a potem warzywa do sloikow i zalewamy ta sama zalewa tak ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec4 września 2015 15:56

      Proszę czytać ze zrozumieniem :) Gotujemy zalewę, a następnie warzywa mieszamy z zalewą wkładamy do słoików i pateryzujemy :) Pozdrawiam!

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  13. s4 września 2015 12:43

    Robiłam tę sałatkę w zeszłym roku. Jest pyszna do obiadu . w tym roku też na pewno ją zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec4 września 2015 15:57

      bardzo mnie cieszy, że sałatka wyszła i smakowała :) ja też ją bardzo lubię jako dodatek do obiadu :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  14. Bar bara21 września 2015 10:28

    Przepis ciekawy.Proszę o wyjaśnienie,czy warzywa odcedzamyz soku i dopiero wlewamy zalewę?
    Będę wdzięczna za szybką odpowiedż

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec21 września 2015 14:14

      warzyw nie odcedzamy, dajemy wyszystko :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Bar bara21 września 2015 20:14

      dziękuję, jutro robię. Pozdrawiam:))

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    3. Odpowiedz
  15. Anonimowy3 października 2015 00:24

    co to znaczy pasteryzowac

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec3 października 2015 09:05

      Zakręcone słoiki wstawiamy do garnka i zalewamy wodą do 2/3 wysokości słoików, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 10 minut, pozdrawiam!

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  16. Tomasz Szczeszek5 października 2015 22:43

    Mam pytanie ile ma być naci selera, bo nie jest to podane w przepisie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec6 października 2015 18:39

      nać z jednego selera :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  17. Anonimowy10 października 2015 19:43

    właśnie zrobiłam i się pasteryzują... zobaczymy czy wyjdzie tak pyszna jak wygląda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  18. Anonimowy15 listopada 2015 11:16

    rewelacyjna BARDZO Z MAŁŻONKĄ DZIĘKUJEMY I POZDRAWIAMY !!!1

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  19. natalia200419899 sierpnia 2016 16:36

    Coś pysznego:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  20. Małgorzata Ćwiklińska9 sierpnia 2016 20:56

    Bardzo lubie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  21. tylkosprobuj10 sierpnia 2016 16:03

    zielone pomidory mniam, mniam, najlepsze smażone!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  22. Marzena Szkodzińska10 sierpnia 2016 18:18

    Nigdy nie robiłam takiej sałatki :-) nawet nie wiem jak smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  23. Anonimowy11 sierpnia 2016 23:31

    Co za pytania! Ile naci selera, co to pasteryzacja :) cierpliwości autorko przepisu,
    Uwielbiam taką sałatkę ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  24. Rom15 sierpnia 2016 11:43

    Zielone pomidory skąd je wziąć

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec15 sierpnia 2016 19:00

      są to zwykłe pomidory, ale jeszcze niedojrzałe, można je kupić na bazarze czy targu :) Pozdrawiam!

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  25. olassia15 października 2016 15:23

    Wlasnie szukałam takiego przepisu, mam wszystko oprócz octu. Czy można zastąpić ocet spirytusowy octem jabłkowym ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec15 października 2016 19:35

      nie robiłam przetworów z octem jabłkowym, ale myślę, że można go użyć, tylko pewnie potrzebne będą inne proporcje :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
Dodaj komentarz
Wczytaj więcej...

Obsługiwane przez usługę Blogger.

Popularne przepisy

  • thumbnails
    Ciasto Magia Świąt
  • thumbnails
    Śledzie na cztery sposoby
  • thumbnails
    Pierniczki miękkie od razu po upieczeniu
  • thumbnails
    Krokiety nowoczesnej Babci
  • thumbnails
    Kotlety pieczarkowe Teściowej
  • thumbnails
    Ciasto Ekler

Copyright © 2013-2019 Obżarciuch . Idntheme Blogger . Wspierają Nas

Durszlak.pl Baza przepisów kulinarnych Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów rondel Top Blogi zBLOGowani.pl Najlepsze Blogi FlyB - Kulinaria