Babka ziemniaczana to potrawa prosta, treściwa i sycąca. Szczególnie polecam miłośnikom dań ziemniaczanych
Średnica formy: 24 cm
Składniki:
- 6 dużych ziemniaków (1,5 kg ziemniaków np. Bryza)
- 2 cebule pokrojone w kostkę
- 2 duże jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 200 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz mielony
- majeranek lub gałka muszkatałowa
- tłuszcz + bułka tarta do wysmarowania formy
Przygotowanie:
Boczek podsmażamy na patelni, gdy wytopi się tłuszcz dorzucamy cebulę i smażymy na złoty kolor. Pod koniec wsypujemy również posiekany czosnek. Po usmażeniu odstawiamy do przestudzenia. Następnie obrane ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach (nadmiar wody odcedzamy). Dodajemy do nich jajka, mąkę (masa nie może być zbyt gęsta). Potem wsypujemy podsmażony boczek z cebulą i czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i wszystko dokładnie mieszamy. Powstałą masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą foremki.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok.1,5 godz. (długość pieczenia zależy od użytej formy) w temp. 180-190 stopni. Pieczemy w keksówce, blaszce prostokątnej, w foremce do babki lub w naczyniu żaroodpornym. Babkę można jeść na ciepło jak i na zimno. Doskonale smakuje podawana z sosem grzybowym, czosnkowym, z kleksem gęstej śmietany lub z kefirem.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
babka ziemniaczana babka ziemniaczana z boczkiem boczek obiad ziemniaki
Świetnie wygląda! Musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńświetna baba, można się najeść :)
OdpowiedzUsuńdotąd nie piekłam, muszę spróbować!
OdpowiedzUsuńOj jak ja dwano nie jadłan baby :-) a tak bardzo lubię. Dziękuje za przypomnienie :-)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię taką babkę. Ale dawno jej nie jadłam. Jest bardzo smaczna. Dobrze, że przypomniałaś mi o niej, bo chyba się skuszę i zrobię :)
OdpowiedzUsuńAle uczta :D
OdpowiedzUsuńczy można piec z termoobiegiem ?
OdpowiedzUsuńmożna, można, pozdrawiam!
UsuńPyszne
OdpowiedzUsuńMuszę wreszcie upiec, bardzo lubię taką babkę..
OdpowiedzUsuńPolecam babkę ziemniaczaną z sosem grzybowym, pyszności...
OdpowiedzUsuńŚlinka cieknie...mniam, mniam.
OdpowiedzUsuńMniam mniam! Taka baba to nie w kij dmuchał! Muszę zrobić!
OdpowiedzUsuńA jeszcze lepsza jest na drugi dzień pokrojona w niezbyt grube paski i odsmażona na patelni Chrupiąca i na pewno nie fit :D
OdpowiedzUsuńPostaram się uerpiec babkę ,niestety dawno już nie jadłem banki kartoflanej z boczkiem.
OdpowiedzUsuń