Paluszki gołąbkowe

Znakomite na obiad paluszki gołąbkowe, świetna alternatywa dla tych normalnych gołąbków zawijanych w kapustę

Składniki:
  • 1/2 małej główki kapusty
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego
  • 1 i 1/2 szklanki dzikiego ryżu z parabloilicznym + 3 szklanki wody
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki kaszy manny
  • majeranek;
  • papryka słodka
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżeczki koncentratu
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 szklanki wody
  • bułka tarta do obtaczania
  • olej do smażenia



Przygotowanie:

Ryż wsypujemy na wrzącą, osoloną wodę. Mieszamy, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem. Pod koniec gotowania, jak ryż wypije prawie, że całą wodę, wyłączamy go i zestawiamy. Ryż wchłonie resztę wody i dojdzie. Odstawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie kapustę drobno siekamy lub ścieramy na tartce o grubych oczkach. Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Kapustę odcedzamy i studzimy. Do zimnego ryżu i kapusty wsypujemy kaszę mannę, dodajemy mięso mielone, wbijamy jajko, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i papryką słodką. Całość mieszamy najlepiej ręką. Formujemy paluszki i obtaczamy w bułce tartej. Na rozgrzanym oleju obsmażamy z każdej strony paluszki gołąbkowe. 



Układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy wymieszaną wodą z koncertantem i ketchupem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Zapiekamy pod przykryciem około 20 min. Następnie odkrywamy i pieczemy jeszcze około 10 min.


Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

8 komentarzy:

  1. Właśnie szukałam pomysłu na jutrzejszy obiad. Znalazłam. Dzięki ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. dodajemy chyba kaszę mannę, nie manną ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Ile paluchów wychodzi z tego przepisu?

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam dzisiaj, dodałam więcej kapusty, 2 jajka, szklankę kaszy manny i bułkę tartą bo było za luźne. Wyszło 27 paluchów i są przepyszne ��

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie robie ciekawe co mi wyjdzie

    OdpowiedzUsuń