• Kategorie
  • Ciasta i desery
  • Obiady
  • Sałatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Nalewki
  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie

Obżarciuch

  • Strona główna
  • O blogu
  • Kategorie
Menu

Krężałki biłgorajskie



Kapusta kiszona inaczej to rarytas z okolic Biłgoraja oraz znakomity dodatek do obiadu

Składniki:

  • 3-4 małe główki kapusty (takie niewyrośnięte) 
  • 1 łyżeczka nasion kminku 
  • sól 



Przygotowanie:

Główki kapusty obgotowujemy w osolonej wodzie. Główki nie mogą się rozgotować, lepiej żeby zostały twardsze. Odcedzamy, studzimy i kroimy je na ćwiartki (w zależności od wielkości gółwki, można pokroić na więcej kawałków, a jak są bardzo małe można zostawić całe kapustki). Następnie kawałki kapustek układamy w garnku i zasypujemy kminkiem. 


Zalewamy ostygniętą, zagotowaną oraz lekko posolona wodą. Tak przygotowaną kapustę przykrywamy i odstawiamy w ciepłym miejscu w kuchni. Krężałki są gotowe do jedzenia już po 3 dniach.

Smacznego!



Gabriela Borowiec
18 Comments
kapusta kiszona, kapusta kiszona inaczej, krężałki, krężałki biłgorajskie, przetwory
sobota, 6 grudnia 2014
  • Udostępnij
    Zapisz
kapusta kiszona kapusta kiszona inaczej krężałki krężałki biłgorajskie przetwory Krężałki biłgorajskie

Polecane przepisy

18 komentarze

  1. Olka6 grudnia 2014 19:46

    Bardzo ciekawy sposób na kapustę :) muszę koniecznie wypróbować...
    ...tylko ,, zasypujemy koprem,, czy kminkiem ;) pozdrawiam mikołajkowo :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec6 grudnia 2014 21:28

      Błąd się wkradł :) dziękuje za uwagę :) Zasypujemy kminkiem :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  2. Marzena Szkodzińska6 grudnia 2014 21:07

    A tu mnie zaciekawiłaś, nie znam tego dania. Jestem ciekawa jak smakuje :-) pozdrawiam Mikołajkowo :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  3. MARZENA n6 grudnia 2014 22:54

    Wygląda smakowicie, warto spróbować.Pozdrawiam mikołajkowo!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  4. amandaricci.butikzprzepisami8 grudnia 2014 16:01

    Ciekawy przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  5. Urszula - Proste potrawy9 grudnia 2014 14:45

    Nie znałam takiego przepisu, ale widziałam gdzieś kiszona kapustę w główkach. Musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  6. Anonimowy13 grudnia 2014 10:28

    No no, to może być dobre, ale czy można czymś innym zastąpić kminek ? albo nasiona kopru ? NIE ZNOSZĘ ICH , moja rodzina od pokoleń również ....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec13 grudnia 2014 12:17

      Niestety nie wiem jakimi innymi nasionami można zastąpic kminek albo koper. Pozdrawiam!

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  7. Anonimowy13 grudnia 2014 17:56

    >Zalewamy ostygniętą, zagotowaną oraz lekko posolona wodą.


    Tak dla upewnienia się, chodzi o wodę, w której wcześniej kapusta była obgotowana?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec13 grudnia 2014 20:15

      Nie, gotujemy nową wodę i solimy :) Pozdrawiamy!

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  8. SMAKOWE KUBKI13 grudnia 2014 20:07

    Uwielbiam kapustę pod każdą postacią, ten przepis bardzo ińteresujący, chętńie skorzystam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  9. agadzieje15 grudnia 2014 07:04

    Jak byłam mała babcia kisiła kapustę w beczce. Gdzieniegdzie w szatkowaną kapuchę wciskała małe główeczki całej..myślisz, że smakują podobnie? bo taką mini kiszoną kapustkę uwielbiałam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec20 grudnia 2014 20:09

      Niestety, ale smak kapusty robionej przeze mnie jest inny, niż tej w wersji Twojej babci :) Pozdrawiam!

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  10. Anonimowy15 grudnia 2014 11:16

    Sprobujcie zrobić takie krezalki z czosnkiem i czerwonym burakiem,ja znam ten smak,sa pycha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  11. Anna Nowakowska16 grudnia 2014 08:45

    Intryguje mnie ten przepis :) wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  12. Henryk Kapica15 października 2015 13:36

    Polecam,,,,, Ja dodaję jeszcze czosnek i kilka plasterków chrzanu. Proponuję kminek zemleć w młynku. Ale to dla tych którym kminek nie smakuje. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  13. e.s.9 sierpnia 2016 12:39

    Koniecznie ząbek (lub trzy!) czosnku do kiszenia! Poprawia smak.Babcia dodawała nawet trochę kopru, tak jak do koszenia ogórków. Pyszne :-) wspaniały smak dzieciństwa. właśnie dziś wyjmuję ze słoja pierwszą porcję :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  14. julka21 stycznia 2017 23:39

    Tez nie znałam. Jutro nastawię dla wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
Dodaj komentarz
Wczytaj więcej...

Obsługiwane przez usługę Blogger.

Popularne przepisy

  • thumbnails
    Sernik siostry Anastazji
  • thumbnails
    Ciasto cappuccino w 20 minut
  • thumbnails
    Ciasto z serków Danio
  • thumbnails
    Bułki z pieczarkami i kiełbasą
  • thumbnails
    Ciasto bez pieczenia w 10 minut
  • thumbnails
    Ciasto dla leniwych w 10 minut

Copyright © 2013-2019 Obżarciuch . Idntheme Blogger . Wspierają Nas

Durszlak.pl Baza przepisów kulinarnych Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków rondel Top Blogi zBLOGowani.pl Najlepsze Blogi FlyB - Kulinaria